Алопеция | Видове, симптоми и лечение

Алопеция

Написано от - Нели

March 14, 2021

Алопеция ( alopecia ) е обобщаващ лекарски термин, използван за означаване на прекомерна загуба на окосмяване. Съществуват много видове алопеция, които може да имат различни причини и различни признаци. Познати са ни следните форми на алопеция:

Най-чести форми:

 • Андрогенна алопеция – оплешивяване при мъжете и жените
 • Алопеция ареата – ограничена (гнездова) загуба на окосмяване
 • Тракционна (травматична) алопеция – загуба на окосмяване причиненана от дълготрайно увреждане на косъма

Други форми на алопеция:

 • Алопеция тоталис
 • Алопеция универсалис
 • Цикатрична алопеция
 • Анагенен ефлувиум
 • Телогенен ефлувиум

Телогенен ефлувиум: Преглед на литературата => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7320655/

Какво е алопеция?

Това е незаразно заболяване, чиито ефект е опадане на косата и загуба на окосмяване. Загубата на окосмение обикновено незабелязваме, но падането на коса може да бъде сериозен проблем.

От косопад се оплаква около 50 % от населението на света. Причина за намаляването на космената покривка при мъжета обикновено са гените, докато при жените това могат да бъдат хормони, стрес, възраст, заболявания, зловредни навици, неподходяща козметика (съдържаща натриев лаурил сулфат и парабени), а също и тежки прически.

Лекарите разделят алопецията на два типа – ръбцова и неръбцова (с образуване на ръбчеста тъкан, както при белези). При алопеция с образуване на ръбчеста тъкан, шансовете за възвръщане разстежа на косми са мноо по-малки. Както сте забелязали, през целия ни животи космите се изменят. Новородените имат съвсем фини косъмчета – лануго. Все още тънки и нежни са космите в предпубертална възраст. През пубертета те се заменят от пигментирани – терминални косми.

Неръбчеста алопеция

Причинява се от вирусни инфекции или възпаления, в следствие на което на дедено място може да загубим цялото окосмяване. Ако възниква неколкократно на определение места от триене или натиск, говорим за трваматична алопеция. Причиняват я неподходящи шапки или аксесоари или пък неправилно извършени процедури и масажи. Неблагоприятно влияние върху косата има и интензивното плуване. За лечение се изпробва действието на ретиноиди (деривати на витанин А) и ултравиолетова светлина т.нар. ПУВА терапия.

Ръбчеста алопеция

Ръбчестата (цикатрична) алопеция се причинява от бактериалне, гъбични и вирусни инфекции, окнкологични заболявания или механични увреждания. Появява се в областта на темето и горната част на главата понякога с бързи темпове на развитие, докато в други случаи много по-бавно. Понеже води до постоянна загуба на коса, лечението се започва веднага след поставяне на диагноза. Кортикостероидите действат благоприятно.

Андрогенна алопеция – оплешивяване при мъжете  и жените

Андрогенна алопеция (АА) е така нареченото оплешивяване от мъжки и женски тип – получило названието си от предвидимата форма на загубата на коса. Стадиите на оплешивяване при мъжете са систематизирани в скалата на Норууд, а формите при различнии стадии при жените – в скалата на Лудвиг.

Оплешивяването от мъжки тип е най-честата форма на косопад, която засяга милиони мъже по цял свят. Обикновено започва да се проявява в края на двадесетте или началото на тридесетте години. Статистиката показва, че всеки втори мъж след навършването на петдесетата си година страда от този тип алопеция.

Формата или моделът, който се образува при опадането на косата е при повечето мъже еднакъв. Обикновено косата опада на темето, а отстъпващата линия от челото постепенно изтънява докато двете зони на рецесия не се слеят и остане тясна лента отстрани и отзад в формата на подкова.

Оплешивяването от мъжки тип е наследствено. Това означава, че ако имате някой в рода със  такъв проблем, то той може да засегне и Вас. Генетичната обуславеност на мъжкото оплешивяване е 90 %.

Андрогенна алопеция при жени

Това неприятно заболяване може да засегне жените също така, както и мъжете. Алопеция при жените се проявява най-често под формата на т.нар. дифузно изтъняване на косата. Типично  проявление е видима кожа на скалпа в теменната област – разширен път или места, където корените се разреждат. Все още не е известно дали женската алопеция е наследствена. Нейните причини не са толкова добре проучени. Обикновено започва след преминаване на менопаузата.

Признаци на адрогенната алопеция

 1. Прекомерна загуба на коса
 2. Намалено обновяване на космите
 3. Миниатюризация – първоначалният косъм бива заместен с по-тънък (по-долу във видеото!)

Андрогенната алопеция засяга почти 30% от мъжете във възраст до 30 години и около 50% над 50 години. От нея страдат 40 % от жените над петдесет годишна възраст.

Причини за андрогенна алопеция

Причините за развитие на андрогенна алопеция до ден днешен не са напълно изяснени. Както следва и от самото име, общоприето е мнението, че причината е хормонална реакция както и генетично предразположение..

“От всички хормони, влияещи на човешкия косъм, най-голямо въздействие имат половите.“

Лекарите считат, че главна причина за андрогенната алопеция е високото количество дихидротестостерон (ДХТ) в тялото и скалпа. Дихидротостеронът е дериват на мъжкия хормон тестостерон, който води до свиване на фоликулите на главата.

 Тестостеронът в тялото се превръща в ДХТ под въздействието на ензима 5-алфа-редуктаза тип II, който се намира в мастните жлези на космените фоликули. Съществува и разширена теория, според която причината за свиването на фоликулите е нивото на ДХТ, който се свързва с рецептори в тях.

Какво е Дихидротестостерон?

ДХТ е изключително важен за съзряването при мъжете. Точно ДХТ стимулира растежа на окосмение по тялото и лицето. В късна възраст, точно той причинава редукция (свиване) на космените фоликули на скалпа.

Косопад и разреждане на косата се забелязва и у много жени по време на бременност  или през менопаузата. Отнова причина е увеличено количество ДХТ в кожата на главата.

Как въздейства ДХТ на косъма?

Унищожителното въздействие на ДХТ върху косъма и цикъла на обновяване е процес, който може да се опише в няколко фази:

 • Високоактивният дихидротестостерон се свързва с андрогеновите рецептови в космените фоликули.
 • Под въздействието на ДХТ настъпва сбръчкване на фоликулите, което води до изтъняване на космите на главата – т.нар миниатюризация.
 • Така увреденият фоликул не може да произведе здрав косъм.

Процесът на миниатюризация може да продължи няколко години. Постепенно космите под въздействието на ДХТ изтъняват и със всеки цикъл се превръщат в безцветни косъмчета или просто опадат.

ДХТ и цикълът на растеж на космите

Колкото по-дълго косменият фоликул остава в контакт с ДХТ, толкова повече се изстисква и сбръчква. Така със всеки цикъл новоизрастналият косъм е все по-тънък, по-къс и губи своя цвят. ДХТ увеличава и честотата на косопада, тъй като съкращава жизнения цикъл на космите. Намалява фазата на растеж (анаген) и космите по-бързо навлизат във фазата на стареене (телоген). Така при съкратен цикъл на живот окапват повече косми, отколкото успяват порастнат, а косопадът става почти видим.

По-бързо достигане на телоген и скъсяване фазата на растеж означава все повече окапала коса. Ако не се започне лечение, процесът продължава, фоликулите постепенно стават все по-малки и изчезват.

Превенция против андрогенна алопеция

За да се намалят признаците и забави развитието на андрогенна алопеция е задължително да се полагат грижи и спазват някои правила:

 • да не се ползва прекалено горещ сешоар
 • да не се  разресва мокра коса
 • неподходящо е и честото боядиване, а увредените коси не би трябвало изобщо да се изсветляват
 • косата се уврежда и от прекалено често връзване – с шнола или ластик

Повече за лечението на андрогенната алопеция ще намерите по-надолу в статията. >>

Алопеция ареата ( Alopecia areata ) – същност на заболяването

Клетките на космените фоликули се изменят под дадено негативно влияние, а имунната система ги приема за чужди и започва да ги атакува. За това този тип алопеция се счита за автоимунно заболяване. Белите кръвни телца атакуват клетките на фоликула, а косъмът престава да расте и пада. На скалпа (предимно) се появяват оголени участъци с кръговидна форма. Затова се нарича още  „гнездова“ или „кръгова“.

Какво се случва с тялото ни при алопеция ареата?

Имунната система защитавя тялото Би от чужди натрапници като вируси и бактерии. Ако страдате от алопеция ареата, имунната Ви система по погрешка атакува космените фоликули – структурната основа, от които израстват космите. Така фоликулите под унищожителното въздействие се свиват и спират да изграждат ново окосмение.

Алопеция ареата не е заразна и не се влияе от начина на хранене. Заболяването не е животоопасно, но от емоционална гледна точка е изключително тежко.

 Огнищата на косопад се различават според образуването на белези. При липсата на оформени белези има по-голям шанс за пълно излекуване и възвръщане на косата. При стандартното лечение се употребяват кортикостероиди (локални и общи), ретиноиди и УВ лъчение. Тези методи обаче натоварват организва с допълнителни нежелани ефекти. Най-модерният метод залечение на алопеция е терапия с ексимерен лазер. Това е ефективен и бърз метод, който ненатоварва организма. Благоприятен ефект се наблюдава при повечето пациенти. Нови косми израстват само след 6 до 8 седмици.

Типове алопеция ареата

Ограничено окапване на на коса с няколко огнища и без възпалитени процеси. Заболяването не е болезнено, различават се четири типа алопеция ареата.

 

 • Обикновен тип – продължава три години, като не преминава в пълна алопеция. Проявява се от 20 до 40-годишна възраст.
 • Атопичен тип – вид алопеция при деца, който започва още в млада възраст и продължава десет години. Често е съпътстван от астма, сенна хрема или атопичена екзема.
 • Прехипертензивен тип – проявява се в семейства, страдащи от високо кръвно налягане. Засяга пациентите още в младежка възраст.
 • Комбиниран тип – този рядкосрещан тип засяга пациентите след четиридесетата им година и се съпътства от заболявания на жлезите с вътрешна секреция.

Хора засегнати от това заболяване се опитват да прикрият своя проблем чрез носене на перуки или оцветяване на оголените петна. Загубата на окосмение може да се прояви на други места от тялото, затова говорим за още няколко вида алопеция.

Описаната вече алопеция ареата (гнездова) – появяват се островчета от опадала коса, алопеция тоталис – опадане на цялата коса на главата, алопеция универсалис – цялостна загуба на косата и на окосмението по цялото  тяло.

Какво причинява алопеция ареата?

 Алопеция ареата е причинена от аномалии на имунната система т.е. болест, която кара имунната система да атакува собственото си тяло и конкретни тъкани. Поради неизвестни причини при алопеция ареата това са космените фоликули, с което се нарушава нормалното изграждане на нови косми. Проявата на това заболяване преди третата година е изключително рядка.

Признаци и симптоми на алопеция ареата

Алопеция ареата е най-често безпризнакова, но при някои пациенти (около 14 %) може да има усещане за горене или сърбеж  засегнатата област.

Основен признак на алопеция ареата е „гнездовото“ опадане на косата. Косата обикновено капе на малки кръги петна – гнезда. При повечето случаи те достигат няколко сантиметра. Окапване може да има и на друи места по тялото. Първите паднали кичури се забелязват върху възглавницата или по време на къпане.

Косопадът, причинен от алопеция ареата, е непредвидим и случаен. Косата може да започене да расте отново по всяко време, а след това пак да окапе. Мащабите на загубата на коса може да се различават значително при всеки пациент. Алопеция ареата може да бъде причинена от други заболявания – болести на щитовидната жлеза, недостатък на живителни елементи, а също и от стрес.

Отключващи фактори за алопеция ареата:

Атопичен дерматит 
Витилиго
Заболяване на щитовидната жлеза
Болести на кръвоносните съдове
Синдром на Даун
Психиатрични проблеми – тревожност, личностни проблеми, депрасия и параноидни разстройства
Стресиращи житейски случки до 6 месеца на появяването на признаците

Гнездовата алопеция бива:

Ретикуларна – загубата на коса е обширна и петна започват да се сливат
Офиазис – от гръцката дума за змия тъй като петната отстрани и по тила са разположени зигзагообразно
Sisaipho (офиазис наобратно) – петната са предимно в задната част и по темето
Aалопеция тоталис – 100% загуба на косата 
Алопеция универсалис – пълна загуба на коса и окосмяване по тялото

Как се диагностицира алопеция ареата?

Само опадане на косата не е достатъчно за диагноза АА. Космите може да израстнат отново и пак да окапят след това.  Разпространението на косопада, както и възвръщането на растежа се различават значително при всеки пациент.

Всички признаци трябва да бъдат прегледани от лекар, който да потвърди алопецията. Самото диагностициране не е сложно – взима се предвид разпространението на окапването и се преглеждат под микроскоп проби от космите. Лекарят може да назначи взимане на проба от кожата за да изключи други причини за окапването. Такива например може да бъдат гъбични инфекции като tinea capitis. Така наречената биопсия е вземане на малко парченце кожа от главата за анализ.

Ако има подозрения за автоимунно заболяване, може да се направят и кръвни тестове. Вероятно лекарят ще Ви назначи изследване на едно или повече антитела. Ако те бъдат открити в кръвта, то най-вероятно страдате от автоимунна форма на косопад.

Заразна ли е?

Алопеция ареата не е заразно заболяване. Причинява се от имунната система, която по погрешка напада и разрушава космените фоликули. Болестта най-често се проявява при хора, които иначе  са здрави.

Как се лекува алопеция ареата?

Гнездова алопеция се проявява у жени и мъже в различна възраст. Най-често хора, които имат в семейството автоимунни заболявания, напремер диабет от първи тип или ревматоиден артрит. За съжаление лечението е трудно и заболяването остава устойчиво спрямо терапията.

“Решение за много хора страдащи от алепеция ареата са сгъстителите и коректорите за коса.  Те са особено подходящи за прикриване, главно поради временния характер на заболяването. Сгъстителите за коса са решение, което е ценово достъпно, а същевременно и бързо. Така намалява чувството за стрес и напрежение, което подпомага лечечението.”

Препоръчваме:

Коса сгъстяващи влакна

Решете тънката коса веднага! Видимият скалп изчезва само за секунди.

hair thickening fibers Gettik
(2 customer reviews)

43.00 лв.

Алопеция ареата може до доведе до други водове загуба на окосмение:

 • Алопеция тоталис (загуба на цялата коса)
 • Алопеция универсалис (загуба на цялата коса и цялото окосмение по тялото).

Алопеция тоталис означава пълна загуба на космите на главата; при алопеция универсалис  окапва косата и окосмението по цялото тяло. Тези форми на загуба на коса са най-видими. За сега не е звестено лекарство за тях, затова повечето пациенти страдащи от тези форми си купуват перуки и тупета.

Тракционна (травматична) алопеция

Травматичната алопеция е следствие от дълготрайно излагане на косъма на вредно физическо въздействие. Наблюдава се главно у хора с дълга коса.Тракционна алопеция може да се причини от постоянното носене на определена прическа, която изтощава косъма – такива са стегнатите плитки и опашки.
Обикновено тази форма на алопеция изчезва при отстраняване на затрудняващия фактор.

Съществуват и множество други причини за косопад или дифузно изтъняване на косата – хормонален дисбаланс, кожна специфика, някои определени заболявания, та дори и някакво медикаментозно лечение.

Ако искате да узнате причините за косопада си, би трябвало да се посъветвате и изследвате при своя лекар.

Лечение на алопецията

Лечението на алопецията се дели на няколко вида.

 • Укрепващо е, когато се прилагат витамини, микроелементи, аминокиселини със сяра, шампоани (без парабени и натриев лаурил сулфат)  за дълбочинно прочистване на скалпа.
 • Локално лечение е облъчването с ултравиолетови лъчи.
 • При дълготрайно засягане се препоръчва и хирургична намеса.

Ако в косата Ви започнат да се появяват „островчета“ от капеща коса, не трябва само да прикривате този проблем – потърсете професионална помощ от дерматолог или трихолог. Той може Ви разясни възможностите за лечение.  Благотворно действат локално приложени кортикостероиди и миноксидил. За съжаление ефектът изчезва с прекъсването на терапията.  Използват се хирургични методи за пренасяне на здрава коса върху засегнатото място – трансплантация на коса. Ако става дума за инфекциозна алопеция, то трябва възможно най-бързо да бъдат отстранени причините за инфекцията.

Начини за лечение на андрогенна алопеция

Лекуващите съставки достъпни на пазара, които имат  доказан ефект против  косопад и съдействат за обновяване на растежа, са само две. Но въпреки доказаната им ефикасност, те имат и редица нежелани странични ефекти.

Финастерид

Финастеридът е ДХТ-инхибитор, от грубата на лекарства наречени инхибитори (блокатори)  на тестостерон-5-алфа-редуктаза. Помага да се забави и намали опадането на косата. Съществува множество изследвани случаи, в които е довел до обновяване растежа на нова коса при мъжете.

За съжаление той е подходящ само за тях. Жените би трябвало да го отбягват, а за бременни е абсолютно забранен.

Финастерид има и редица нежелани ефекти като например импотенция, загуба на либидо, наднормен растеж на космите по тялото, остри болки и гадене.

Прочети повече за финастерида. >>

Миноксидил

Миноксидил предотвратява необратимото увреждане и подпомага анагена – фазата на растеж на косъма. Той също подпомага оросяването на кожата на главата и осигурява вещества необходими за растежа. При употребата му са документирани множество случаи на обновяване растежа на косата.

Миноксидил е много по-лек и приятен за употреба в сравнение с финастерид. За жените, които страдат от косопад е най-подходящ. Също се наблюдават странични ефекти. Може например временно да се увеличи загубата на коса, но това е въздействие, неизбежно при възстановяването на здравия цикъл на растеж на косъма. Най-често срещаните странични ефекти на миноксидила са следствие от неговата пропиленгликолова база. При продължителна употреба може да причини сърбеж на кожата, изсушаване и последващ пърхут.

Прочети повече за миноксидила. >>

Огнищен косопад

Провежда се терапия с утравиолетова светлина. Стимулира се доброто оросяване на на кожата, то е важно за намаляване на косопада. Ефективна е трансплантацията на собствени косми. Медикаментозното лечение понижава скороста на превръщане на тестостерона (мъжки полов хормон). При жените се ползва перорална антиконцепция. Препоръчителна е и употребата на подходящи витамини.

Задължително трябва да се спазват  основните правила на рационалното хранене; да се ползват шампоани, подходящи при косопад (без SLS или парабени); да бъдат отстранение евентуални причини за механично и инфекциозно увреждане; да се подсили имунитета чрез разходки на чист въздух.

Лечение на алопециа ареата

Въпреки че досега не е създадено  сигурно лекарство за борба с това заболяване, някои методи за лечение може попречат на косопада и да помогнат на космите да растат отново. В началото започват да растат много нежни и бледи косъмчета, но с течение на времето може да започнат да се сгъстяват и да възвърнат предишния си цвят.

Интригуващи резултати са наблюдавани след терапия с лекарството Дифенципрон (DPC).

Едно от клиничните изследвания на действието на дермален разтвор на активното вещество дифенилциклопропенон е проведено върху 41 пациенти с гнездова алопеция. То продължило шест месеца, след което при повече от 40 % от изследваните е наблюдавано възстановяване на растежа на косата на засегнатите места.

След 12 месеца на лечение, въздействието е наблюдавано при над две трети от участниците.

Пилагат се за лечение и вещества като миноксидил (Рогейн, Gettik) или финастерид, които подпомагат стимулирането на растежа.

Други обичайни методи за лечение включват стероидни инжекции или кортикостероидни кремове и мазила. В някои случаи за подпомагане на растежа се ползват фотохемотерапия.

Фотохемотерапията е вид лечение с облъчване, при което се приемат орално лекарства и се  облъчва с ултравиолетова светлина.

Алтернативно лечение

Някои от потърпевшите избират алтернативни варианти за облекчаване на състоянието си. Това могат да са:

Повечето алтернативни терапии не са тествани клинично, съответно въздействието им при косопад не е потвърдено.

Истински случай: Битка с наследствено заболяване наречен алопеция ареата

Всички мъже в рода страдаха от неприятно заболяване наречено алопеция ареата. Това е автоимунно заболяване, което атакува космените фолику и косата започва да капе. Значителна роля има и наследствеността. Тъй като дядо ми, баща ми и братята му, така и аз страдах от него. Започна да се проявява след шестнайстата ми година, когато косата започна да се отдръпва. По време на пубертета всички в училище ми се присмиваха. Получавах прякори като плешивец и  голата глава. Опитвах да не се издавам колко ми е неприятно всичко това. Дори известен актьор като Брус Уилис няма много коса, а пък е не по-малко привлекателен и жените си умират за него. Мечтаех да имам косата, която имаха всички други съученици.

Алопеция ареата е заболяване като всяко друго!

Човек не е виновен за заболяването си и то не е причина за срам. С течение на времето състоянието ми се влошаване и до навършването на 27 имах само няколко косъма, останали на главата. Изпробвах няколко процедури и медикаменти, които обещаваха завръщане на косите ми със светлинна скорост. Единственото, което постигнах, бе възпаление на кожата на главата, съпроводено с парене и неприятно усещане. Не ми помогнаха дори кремове и хапчета. Никой лекар не можеше да ми помогне с моя проблем.

Изпробвал съм всички достъпни методи…

Познати ми препоръчаха тупе. Идеята не ми се понрави, вътрешно изпитвах противоречие дали да си на главата изкусвената коса. Резултатът? Имах чувството, че това е подигравка с мен. Тупето ми или падаше, или като сложех повече лепило изобщо не се сваляше. Реших, че това не е начина.  Започнах да търся из интернет други достъпни варианти.

Започнах да се замислям за трансплантация на коса. Страхът ми от инжекции и операции не само ме отказа, пречеше дори да помисля за това. Следващата възможност бяха фибри. Този вариант ми допадна много повече от носене на тупе, много по-естествено. Първо си купих от неизвестна марка, но фиксаторът след няколко часа започваше да пуска боя. Напразно опитвах да намеря по-качествен продукт, докато не ми попаднаха фибрите на Gettik.

“Употребата бе наистина проста. Само разклатих флакона и нанесох на оголените места.”

Най-много ме учуди ефектът, който бе абсолютно естествен. Не изглеждаше като напръскано с боя, а като истинска коса. Фиксаторът се задържа на глава цял ден и изглежда естествено. Зная, че при моята генитика никога няма да имам гъста естествена коса. Фибрите Gettik ми възвърнаха загубената самоувереност. Вече се радвам на естествено гъсти коси без прозираща кожа.

От както ми бе поставена диагноза алопеция ареата минаха повече от десет години. Непрестанно съм се борил с косопада и най-накрая намерих най-подходящото решение без хиругична намеса.

by: Нели

Author

You May Also Like…

Арганово масло за коса

Арганово масло за коса

Аргановото масло често се нарича "течно злато". Извлича се от марокански арганови дървета и е известно още като масло...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0
  0
  Вашата количка
  Вашата количка е празнаВърнете се в магазина
   Calculate Shipping
   Apply Coupon