Арганово масло за коса

арганово масло за коса

Написано от - Нели

February 11, 2022

Аргановото масло често се нарича “течно злато”. Извлича се от марокански арганови дървета и е известно още като масло за тяло, арганово масло за коса или олио за готвене. Макар че е в основата на храната в Африка от векове, западният свят го обича главно поради чудодейното му въздействие върху косата.

Все още не сте сигурни как да използвате арганово масло за коса или искате да знаете повече за това защо трябва да го добавите към рутината си за грижа за косата възможно най-скоро? Отговорите на всички тези въпроси ще намерите в тази статия.

Предимства на аргановото масло

Голяма част от магията в аргановото масло произтича от неговия състав. Той е богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Ако искате косата ви да е по-фина и по-лесно управляема, аргановото масло определено трябва да бъде част от ежедневието ви.

Хидратира и омекотява:

Тъй като аргановото масло е овлажняващо, то служи като чудесен балсам или маска за вашата коса. Молекулите на аргановото масло са по-малки от другите маслени молекули, така че те проникват по-лесно в космения фоликул, правейки косата по-мека и по-лесно управляема, по-малко заплетена и по-малко суха.

Успокоява сърбежа на кожата:

За тези, които страдат от пърхот, суха и сърбяща кожа, аргановото масло осигурява противовъзпалителен ефект и не запушва порите, което често може да доведе до увреждане на космените фоликули. Ако искате да използвате арганово масло за коса като лечение, вземете няколко капки и нежно ги масажирайте в скалпа, което стимулира кръвообращението. В идеалния случай оставете за през нощта и след това изплакнете на сутринта.

Предпазва от топлина:

Витамин Е и мастните киселини в аргановото масло всъщност предпазват косата и скалпа от топлинни увреждания, причинени от инструментите за стилизиране. За да защитите косата си при сушене със сешоар, изправяне или къдрене, нанесете няколко капки обикновено арганово масло върху мокра или суха коса преди и след оформяне.

Увеличава блясъка:

За разлика от други масла – кокосово или маслиново, аргоновото масло се абсорбира лесно в кичурите на косата, така че не оставя мазни остатъци, освен ако не прекалите с маслото. Богато е на мастни киселини, помага за възстановяване на блясъка на косата, без да я натоварва. За да увеличите блясъка, нанесете няколко капки върху мокра коса,  върху суха коса нанесете малко количество директно върху краищата.

Намалява къдриците:

Ако имате къдрици, аргановото масло отново е правилното решение. Използвайте няколко капки върху мокри кичури за хидратация. Ако все още са малко къдрави, капнете малко масло между дланите си и го разтрийте в ръцете си. След това нанесете върху суха коса, като се фокусирате главно върху краищата.

Предпазва от слънцето:

Аргановото масло действа като висококачествен слънцезащитен крем за косата ви, неутрализирайки свободните радикали (нестабилни молекули, които са склонни да причиняват проблеми в тялото ви), подсилени от естествената среда и слънцето. Антиоксидантите, открити в аргановото масло, са особено полезни за боядисаната коса, за да предотвратят загубата на пигмент и да удължат живота на вашия цвят. Лесен начин да използвате аргановото масло като слънцезащита е да добавите една до две капки и леко прокарате пръсти през косата си.

Подпомага растежа на косата:

Благодарение на фенолите, открити в аргановото масло, които стимулират скалпа, маслото може също да помогне за поддържане на растежа на косата. Тези предимства са най-видими при проблем с косопад. Препоръчително е маслото да се масажира в скалпа за няколко минути на ден, за да се стимулира притока на кръв и да се отворят порите.

Приложение на арганово масло

Готови ли сте да добавите арганово масло към ежедневната си грижа за косата? Ето как да нанесете арганово масло върху косата си.

1. Направете домашна маска

Стъпка 1: Смесете арганово масло с друго масло за коса. Разбира се, можете да го използвате и самостоятелно, но ако сте креативни, този продукт се смесва добре с други продукти. Можете да използвате кокосово масло за увеличаване на блясъка или рициново масло за насърчаване на растежа на косата. Можете дори да използвате етерични масла – лавандула, мента, розмарин, които причиняват косата ви да ухае прекрасно.

Стъпка 2: Нанесете арганово масло върху косата. При нанасяне на маската добавете масло от корените до краищата на косата. Използвайте обилно количество, но не толкова, че маслото да капе от косата.

Стъпка 3: Увийте косата си в кърпа. Това ще защити вашите дрехи или други неща и в същото време маслото наистина ще проникне в косата ви. След като маслото е нанесено и косата е закрепена с кърпа, оставете маската да попие в косата за 15 до 30 минути. Можете да го оставите на косата си през нощта за интензивно третиране.

Стъпка 4: Шампоан и балсам както обикновено. След избраното от вас време измийте косата си с шампоан и я сстилизирайте както обикновено. Ще усетите колко копринена и мека е косата ви.

2. Арганово масло като лечение на скалпа

Стъпка 1: Разтрийте аргановото масло в дланите. Независимо дали страдате от пърхот, косопад или сух скалп, това лечение за коса е начин да подобрите здравето на кожата си. Когато третирате кожата, започнете с нанасяне на няколко капки масло върху дланите.

Стъпка 2: Масажирайте маслото в скалпа. След това разделете косата на четири равни части и обилно масажирайте маслото в областта на скалпа на всяка част. За разлика от метода на маската за коса, трябва да се съсредоточите само върху нанасянето на маслото върху скалпа. Отделете достатъчно време за масажиране на маслото, в идеалния случай 5-10 минути. Стимулира кръвообращението и помага за регулиране на производството на себум в скалпа.

Стъпка 3: Изплакнете с шампоан. След като маслото се масажира в скалпа, оставете го за около 10 минути. След това изплакнете с шампоан. Повтаряйте това лечение всяка седмица, ако скалпът ви е раздразнен. Когато здравето на кожата се подобри, повтаряйте лечението по-рядко.

3. Арганово масло като балсам без изплакване

Стъпка 1: Намокрете косата си. Измийте косата си както обикновено и след това подсушете влажната си коса с кърпа. Когато аргановото масло се нанася върху мокра коса, можете да усетите лесно разресване и топлинна защита преди изсушаване и стилизиране.

Стъпка 2: Нанесете арганово масло върху косата. Разтрийте няколко капки арганово масло между дланите си и след това срешете добре влажната си коса с ръце и пръсти, за да можете да го използвате като балсам без изплакване. Оставете го да работи и стилизирайте според нуждите. Съсредоточете се върху краищата на косата, тъй като топлозащитните свойства на аргановото масло могат да бъдат особено полезни за предотвратяване на разцепване на краищата.

Екстрактът от арган (Argania Spinosa) засилва клетъчната пролиферация и предотвратява оксидативния стрес и възпалението на човешките дермални папила => изследвания

Арганово масло и тип коса

Преди да включите аргановото масло в рутината си, вижте за какъв тип коса е подходящо аргановото масло.

Едно от предимствата на аргановото масло е, че неговите частици подхождат на почти всеки тип коса. Въпреки това, той е най-препоръчителен за коса със средна порьозност – има по-голямата част от населението. Това е коса, която е между здрава, гъста и тежка коса с ниска порьозност и увредена, фина, суха и чуплива коса с висока порьозност. Често се случва косата със средна порьозност да има лошо състояние на краищата. Следователно, аргановото масло, поради пропорционалното количество мастни киселини с различен размер на частиците, е подходящо за коса със средна порьозност, но и за малко по-увредена коса с висока порьозност. Поради тази причина се превръща в почти универсална козметика. Само дами с ниска порьозност на косата, която е здрава, трябва да го избягват. Това е така, защото частиците от арганово масло могат да натоварят този тип коса.

by: Нели

Author

You May Also Like…

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1
  • Item added to cart
1
Вашата количка
17.00 лв. оставено до безплатна доставка.
влакна на косите 12гр черен
43.00 лв.
    Calculate Shipping
    Shipping to:Blagoevgrad
    Apply Coupon