12 витамина против косопад, които действат

витамини за косопад

Написано от - Нели

April 26, 2021

Приемът на необходимите за растеж на косата витамини е от изключителна важност. Техният недостатък е пряко свързан с растежа и опадането на косата. При ниски нива, космените фоликули нямат достатъчно хранителни вещества, необходими за нормалния цикъл на растеж на косъма. Приемането на витамини за косопад може да помогне в ситуация, когато в тялото има дефицит, като по този начин се избягва възможно увреждане и загуба на косата.

Витамините  D, C, B комплекс, желязо имат голямо влияние върху  растежа на косата. Те играят важна роля в изхранването на косъма отвътре и снижават възможността за увреждане. Поддържането на оптимални нива на тези витамини е основния начин за борба с щетите нанесени от консумацията на неправилни храни и лоши хранителни навици.  В тази статия ще разгледаме конкретните витамини за косопад и ще си отговорим как влияе всеки от тях върху здравето и растежа на косата ни.

Здравословният начин на живот е задължителен за здрава коса!

Причината за окапването на косата се крие не само в генетичната предразположеност, но до голяма степен в стреса, хормоналния дисбаланс и заобикалящата ни среда. Друг фактор, който има  отрицателно въздействие е лошия, безотговорен начин на живот. С това трябва да се започне – промяна на менюто. То трябва да бъде богато на витамини, минерали, белтъчини и микроелементи. Благотворно действие върху косата има рибофлавин (витамин B2), витамин B5 и B6. Рибофлавин ще откриете в млякото, дрождите, рибата, яйцата, свинското и говеждото месо и вътрешности. Изключително важен е и витамин C.

Но нека преди да конкретизираме вещества и витамини, да споменем здравословното хранене и здравословния начин на живот.

Здравословен начин на живот означава спазване на няколко основни правила – достатъчно движение, балансирано хранене, приемане на достатъчно течности.

За душевното здраве и спокойствие също е необходимо да се полагат грижи. Важно е да се наспивате качествено  и достатъчно продължително, както и да се елиминира излишния стрес. Да се каже е може би много по-лесно, отколкото да се изпълни, но все пак в днешно време съществуват редица методи и възможности как това да се постигне.

Универсално решение няма, затова опитвайте, докато откриете най-подходящия за Вас начин.

1. Витамини за косопад от група B (Биотин)

Биотин е водоразтворим витамин, наричан още витамин В7, витамин Н или коензим R. В човешкото тяло се произвежда естествено в червата. Съдържа се в тъмнозелените листни зеленчуци, ядките и яйчените жълтъци. Недостатъкът на биотин може да причини окапване  на косата. Той подпомага растежа на косата и развитието на космените фоликули. Приемането на биотин  в храната благоприятства растежа на силна, здрава и добре изглеждаща коса. Витамин B7 действа добре на функцията на надбъбречните жлези, които също имат влияние върху растежа на косата. Липса на биотин може да се наблюдава при тютюнопушене, лошо функциониране на черния дроб или дори при бременност. Изследвания показват, че много жени имат ниски нива на този витамин в следствие от бързото размножаване на клетките и развитието на плода, който изисква биотин за синтеза на основни ензими. Специалистите препоръчват допълнителен прием на биотин по време на бременността.

Ако приемате по една таблетка B комплекс или биотин дневно, то сериозно ще намалите шансовете за косопад. Чрез консумацията на храни богати на биотин – яйца, месо, авокадо, ядки, картофи, бобови култури – ще избегнете преждевременната поява на проблеми с косата.

2. Желязо – Ключов елемент за здрава коса

След няколкогодишни изследвания е открита връзката на желязото и косопада. Оказва се, че дефицитът на този микроелемент има далеч по-голяма роля за окапването на косата, отколкото е било известно досега. Допълнителният прием на желязо в организма може да бъде ключа към обновяване растежа на косата. Желязото е от първостепенна важност за притока на кислород на клетъчно ниво. То е необходимо на космените фоликули е необходимо достатъчно количество кислород така, както на всички клетки. На кратко – без достатъчно желязо няма да има растеж на косата.

Учените са установили, че жените страдащи от косопад имат изразено по-ниски нива на желязо в организма, отколкото жените без този проблем. Тази зависимост е най-ясно изразена при жени страдащи от алопеция ареата. Теорията, която възниква, е, че низкото ниво на желязо сваля прага на вероятност за развитието на генетично обусловен косопад. Така при хората с генетично предразположение, липсата на желязо ускорява процеса на окапване на косата. Учените предполагат, че това е свързано с фактора, че фоликулите се нуждаят от много желязо за растежа.

Важно е да знае, че добавките с желязо не са лекарство против оплешивяване. Те могат да имат влияние и да забавят процеса. Препоръчва се ежедневна употреба на таблетки с желязо, като не трябва да се пренебрегват и богатите на желязо храни. Такива храни са тофу, леща, фасул, сушени сливи, стафиди, говеждо месо.

Внимавайте за обратния ефект – прекомерен прием на желязо. Прекалено високите нива на желязо също трябва да се избягват.

3. Витамин D

Космените фоликули са изключително чувствителни към хормони, а витамин D е хормон, който играе главна роля в хомеостазата на калций, имунната регулация и растежа на клетките. В научните среди е добре известна връзката между дефицита на витамин D и появата на алопеция ареата.

Клинично изследване показва, че витамин D може да помогне на клетки да повишат и удължат продукцията на коса. Това не означава, че ще се изградят нови фоликули, но може да повлияе позитивно за реактивацията на съществуващите и за стабилния растеж на здрава коса.

Най-добрият начин за приемане на витамин D е  естествения – в кожата, благодарение на слънчевите лъчи. Ако застанете на слънце за 10 – 15 минути, то така ще абсорбирате около 10 хил. единици природен витамин. Ако искате да увеличите приема чрез храната, то наблегнете на тлъсти риби (скумрия, сьомга), хайвер, гъби, млечни продукти.

Препоръчваме:

Коса сгъстяващи влакна

Решете тънката коса веднага! Видимият скалп изчезва само за секунди.

hair thickening fibers Gettik
(2 customer reviews)

43.00 лв.

4. „Най-известният“ – витамин C

С възрастта се увеличава продукцията на свободни радикали.  Това води до увреждана на клетъчните структури и стареене на косата.

Ако искате да предотвратите щетите от свободните радикали и да запазите косата си от стареене, то консумирайте повече храни богати на витамин C. Общоизвестни с това са цитрусовите плодове (портокали, лимони, грейпфрут), чушките, брюкселското зеле, броколите, ягодите и кивито.

Ролята на витамините и минералите в косопада: Преглед => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/

5. Ниацин или витамин B3

Ниацинът е малко известен витамин, но пък има голямо значение за правилния растеж на косата. Той стимулира кръвоснабдяването и по този начин помага за изхранването на кожата на главата. Неговата главна функция е превръщането на захаридите в енергия. Той помага за поддръжката на клетъчните структури и подобрява оросяването, като така се доставят повече кислород и хранителни вещества към космените фоликули. Ниацинът се среща в храни като: говеждо месо, яйца, риба тон, ядки, гъби.

6. Цинк против косопад

Цинкът е от изключителна важност за здравa коса, кожа и нокти. Някои специалисти считат, че липсата на цинк може да води до разваляне структурата на протеина, който изгражда фоликула. Слабите фоликули може да стартират опадането на косата. Освен това, цинкът има ключова роля за възпроизводството на РНК и ДНК т.е. за нормалното протичане на делението на клетките. Част от храните богати на цинк са говеждо и агнешко месо, спанак, тиквени семки, стриди, кашу.

7. Йод и проблеми със щитовидната жлеза

Нарушена функция на щитовидната жлеза може да причини окапване на косата, а йодът е обезателен за секрецията на хормоните ѝ. Отклонения в нормалната работа на щитовидната жлеза са наблюдавани при 28 % от хората, страдащи от алопеция. Без достатъчно количество хормони повечето от космените фоликули остават във „фаза на покой“ (телоген) вместо да преминат във фаза на растеж (анаген). Консумацията на морски плодове два пъти седмично ще принесе в организма необходимите количество йод. Той се намира също в бананите , яйцата, алабаша, бобовите.

8. Приемът на селен също е важен

Селенът е химичен елемент , който помага на тялото да се бори болести като рак, СПИН и сърдечно-съдови заболявания. Ползите от него са много, тъй като същевременно е антиоксидант и играе важна роля в поддържането на нормален телесен метаболизъм. Селенът помага за добрата работа на панкреаса, бъбреците, далака и черния дроб. Той е необходим за растежа на косата, заздравяването на кожата при рани и изгаряния.  Селенът участва в борбата на тялото със свободните радикали. Те предизвикват състаряване на клетките, към което фоликулите са изключително чувствителни, то ги отслабва и унищожава. Той се намира в свинското, телешкото, царевицата, морските плодове. Много богат източник са ядките.

9. Фолиева киселина или B9

Фолиевата киселина, известна още като витамин B9, е от изключителна важност за целия организъм. Тя и нейните производни са включени в ензими, участващи в синтеза на ДНК и РНК. Фолиевата киселина не се произвежда от организма – тя се набавя само чрез храната. Най-богатият източник са листните зеленчуци, но може да открие също и в пълнозърнестия хляб, яйчените жълтъци, дрождите, цвеклото, маслодайните семена. Фолиева киселина може да приемате под формата на таблетки, тя помага на за растежа на всички тъкани, съответно и на космените фоликули.

10. Омега-3 мастни киселини

За растежа на здрава коса играе голяма роля и приемът на омега-3 мастни киселини. Те не се синтезират в организма и единственият начин да си ги набавим чрез храната или като таблетка. Омега три мастните киселини участват в изграждането на клетъчните мембрани т.е. те са важни за целия организъм. Освен, че имат незаменима функция, те придават на косата допълнителен блясък. Достатъчното количество омега-3 мастни киселини в храната предотвратява изсъхването на косата и появата на пърхот. Омега-3 мастни кисели може да си набавим от лененото семе, ядките, орехите, чия, соя, рибеното масло.

11. Магнезият е неизбежен

Магнезият е неизбежен за множество процеси в организма. Без неговото наличие се усеща слабост, а може да  забележим дори по-бързо стареене. Дефицитът на магнезий се свързва с появата на високо кръвно налягане, диабет, остеопороза, сърдечни проблеми, депресия, неразположение и хронична умора. Не е учудващо, че също така влияе и върху растежа и здравето на косата. Редица изследвания доказва, че липсата на този минерал  способства наднорменото окапване на косата. Отличен източник на магнезий са ядките и семената , най-вече тиквеното. Храни, които съдържащи цял коктейл от витамини за косопад за спанака и сусамовото семе.

12. Кератинови белтъчини – основен изграждащ елемент на косъма

Косата ни е изградена от кератинови белтъчини, известни просто като кератин. Предимно те изграждат и ноктите. За изграждането на дълъг, силен и здрав косъм е необходимо организма да разполага с достатъчно градивни елементи – протеини и аминокиселини.  Техният прием в храната е особено важен.  Без достатъчно количество протеини в храната, организмът няма да може да захрани космените фоликули, което води до суха, крехка и слаба коса.

Морските риби, месото и яйцата съдържат витамини, подходящи за борба против косопад, а същевременно са отличен източник на белтъчини. Не се притеснявайте ако спазвате вегетарианска или веганска диета – има редица други възможности за прием на белтъчини с растителен произход. Яжте броколи, спанак, киноа и бобови култури. Конопените семена се считани за една от най-добрите естествени храни. Те са пълни с протеини като въпреки това са по-лесни за усвояване от месо, яйца или други популярни храни с високо съдържание на протеини.

Как да подбираме шампоани за косопад?

Има много митове относно добрия шампоан за косопад. Дали трябва да има силно ухание? Трябва ли да прави много пяна? Дали да е цветен? Да е гъст или рядък? Какво да съдържа или да не съдържа? Ако имате проблеми с косопада, то трябва сте още по-внимателни в избора на правилен шампоан. Разпознаването на вредните съставки не е чак толкова трудно. За да разпознаете вредните съставки няма да Ви трябва да докторат – главното е да не разчитате само на рекламните фрази, а да имате истинска информация.

Вредни вещества в маски за косопад и в шампоани за косопад

Нека да прегледаме някои вещества, които може повече да навредят, отколкото да помогнат на косата и кожата на главата, и които добрият шампоан определено не би трябвало да съдържа.

SLS и SLES (Натриев лаурил сулфат / натриев лаурет сулфат)

Този вид сулфати се съдържа в 99% от шампоаните. Това са повърхностно активни вещества, които първоначално са се ползвали в химическата индустрия като разтворители със силно обезмасляващо действие – в препаратите за миене на коли, в обезмаслители. Тези молекули разтварят мазнините,  а силното им действие било забелязано от производителите на козметика. Така SLS започва да се добавя към сапуни, душ гелове, добавя се и в пасти за зъби, а дори в специалните сапуни за интимна хигиена. При редовен контакт с косата и кожата на главата те може предизвикат нежелани странични ефекти като изсушаване на косата, раздразнение на кожата, запушване на порите в скалпа. Това на свой ред има негативен ефект върху растежа на косата и причинява косопад. Съществуват сведения, че е възможно при дълготраен контакт с кожата или лигавиците и при определени обстоятелства да причиняват рак.

Защо тогава тези вещества се съдържат в шампоаните?

SLS и SLES правят повече пяна. Тази „пенливост“ е точно този сбъркан критерии, който сме свикнали (научени) да търсим при избора на шампоан и е решаващ при покупката. Показва ни се в рекламите в различни медии и с течението на времето се превърнало в аксиома. Потребителите сами търсят шампоана с богата атрактивна пяна

„Ако имате проблеми като косопад или чувствителна кожа, то да избегнете SLS и SLES трябва да е от първостепенно значение за Вас!“

Парабени

Освен в шампоаните, тези синтетични консерванти могат да бъдат открити и в дезодорантите, кремовете, душ геловете, парфюмите, червилата. Те са алергени, които е добре да бъдат избягвани.

Според изследвания, проведени във Великобритания и САЩ, ракови образувания в областта на гърдите на някои пациентки съдържали парабени. Това, заедно със слабата прилика с хормона естроген, лежи в основата на теорията, че парабените може да причиняват рак. Вниманието е било насочено главно към дезодорантите, се прилагат ежедневно в тази област.

Пропиленгликол

Пропиленгликолът е козметична форма на минерално масло, разтворител, който се използва в производството на антифризи, за овлажнител в тютюневите изделия, за смазочни масла, хидравлични течности и в дозодорантите. Той уврежда сериозно кожата, може да причини увреждания на черния дроб и бъбреците, мъжка импотентност, аномалии в менструалния цикъл при жените, проблеми при забременяването, и спонтанни аборти. Като съставка на шампоани е в пряк и постоянен контакт с кожата на главата, което причинява изсушаване на скалпа и косата, иритация, запушване на порите.

Формалдехид

Другото му име е метанал. Това е още един химикал от групата на консервантите. Той дезинфекциращо средство, гермицид и фунгицид. Използва се в шампоани, сапуни, дезодоранти, лакове за нокти, бои за коса, пени за бръснене. В ЕС е забранено вещество.

Формалдехидът е токсичен за кожата, имунната система и кръвообразуването. Той има карциногенно действие, може да увреди ДНК, да предизвика астма, уврежда мозъка и нервната система.

Източници на формалдехид

Това са вещества и консерванти, които освобождават формалдехид.  Съответно имат същото карциногенно действие и са токсични за кожата, имунната система и сърдечносъдовата система.

Въглищен катран (Coal Tar)

Химичен дериват , съдържащ се в някои шампоани против пърхот или против въшки, както и в продуктите за суха и раздразнена кожа. Намира приложение като оцветител в боите за коса, а също в солите за вана. Катранът е сравнително известен карциноген, който е забранен в ЕС. Върху опаковките може да срещнете и като FD&C или D&C в комбинация с цвят и номер.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Споменатите критерии се отнасят не само за шампоани, но и за всички други козметични продукти за коса – маска за коса против косопад или ампули за косопад. Повечето ампули с разтвор против косопад съдържат алкохол, например познатите ревалид ампули. При продължителна употреба алкохолът в разтворите за  косопад може да предизвика зачервяване и раздразнение  на кожата, което пречи при дълготрайна терапия.

Една препоръка вместо край

Добре е да знаете, че дори шампоаните от аптеката може да не отговарят на всички необходими критерии. Често включват в състава си SLS, парабени или пропиленгликол. С две думи, качествените шампоан и маска против косопад не трябва да имат тези съставки. Затова не трябва да се вярва сляпо на марки или реклами, а да се чете внимателно съдържанието. С малко търпеливост и успехът със сигурност ще дойде.

by: Нели

Author

You May Also Like…

Арганово масло за коса

Арганово масло за коса

Аргановото масло често се нарича "течно злато". Извлича се от марокански арганови дървета и е известно още като масло...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се в магазина
      Calculate Shipping
      Apply Coupon