Тънка коса – прически за тънка коса

прически за тънка коса

Написано от - Нели

November 5, 2021

Статистически в световен мащаб все по-често наблюдаваме изтъняване на косата при жените. Разреждането на косата е в повечето случаи “сигнал за грешка” в организма. Най-чести причини са стреса и  натовареното ежедневие, но също може да е и някое сериозно заболяване. За това съществуват различни прически за тънка коса, които успяват в голяма степен да елиминират неприятния вид на тънката коса. Всичко за тънката коса ще прочетеш по-надолу в статията!

Оредяла коса при мъжете

Да – горките оплешивели мъже, но обществото ги приема далеч по-лесно отколкото жените с оредяла коса. Генетичният фактор се проявява доста често, но мъжете не губят толкова. Мъжкото оплешивяване е много по-лесно за възприемане от обществото.

Рядка коса при жените

Рядката коса стресира жените още от пубертетна възраст. Младите момичета в отчаянието си изпробват най-различни козметични и стайлинг продукти, което в крайна сметка има обратен ефект.

„Ежедневно губим по около сто косъма и това е напълно нормално. Но ако няколко седмици подред на гребена остава топка косми, то нещо не е наред.“

Причини за тънка коса

Причините за изтъняване на косата може да бъдат най-различни. Жените често питат дали то може да възниква и като следствие от диети. Да, тежките диети също могат да са причина за загуба на коса. За здрава коса са необходими витамини и минерали – B6 и B12, C, E, калций, магнезий,  калий, цинк, манган, мед, желязо и аминокиселини. Косата обикновено не опадва само на едно място, а се разрежда равномерно. Ако, разбира се, не е диагностицирана алопеция ареата.

Ако косата Ви изтънява, то би трябвало да я пазите като ограничите кичурите, изсветляването и боядисването, а къдренето изобщо не се препоръчва. Най-добре е да посетите дерматолог, който да изясни причината за изтъняването на косата. Това става с изследване на кръв и урина. Задължителен съвет и от лекаря е намаляване стреса в ежедневието, a най-често е предписването на специални минерали – желязо, селен. Употребата на витамин А доказано понижава риска от косопад.

 

Решения за тънка коса

  1. Ако успеете да определите точната причина за оредяването на косата, то задължително трябва реално да действате за отстраняването ѝ. Дали това ще е промяна на начина на живот,  отхвърляне на стресиращи дейности или отказ от често оформяне на косата (сушене, нагряване, сплитане).
  2. Изберете правилната за Вас прическа. Съществува редица разнообразни прически за прикриване на разреждащата се коса. Такива ползват дори телевизионните звезди. Те са модерни и най-важното – не увреждат косата. Посъветвайте се със стилиста си.
  3. Избягвайте химичните препарати. Четете съдържанието и недейте да ползвате шампоани със SLS – натриев лаурил сулфат или парабени. Във всяка аптека ще Ви посъветват.
  4.  За мигновено решение пробвайте естествен сгъстител за коса. За постигането на ефекта са необходими само няколко секунди. Този метод е любим по цял свят.

Как да сгъстим изтъняла коса?

 Мечтаете за гъста и обемна коса? Стресът, възрастта, генетиката и химикалите в козметиката за коса са най-честа причина за капене на косата. Има, разбира се, начини за сгъстяване, без значение от причината за окапване. Имаме няколко съвета как да подобрите кондицията на косата си, да възвърнете здравето и обема ѝ. 

1. Ползвайте щадящи препарати без химични консерванти

 Препоръчваме да се насочите към козметика без излишни химически съединения. Точно неправилният избор на шампоан за всекидневна употреба е изключително честа причина за загубата на коса. Шампоани, балсами, кондиционери – всички те могат да съдържат химикали, които нанасят повече вреда на косата, отколкото да ѝ помагат. Те може да изсушават косата и кожата, запушват порите, причиняват поява на пърхот или да имат други нежелани странични ефекти. Увредената коса има много по-голяма тенденция да окапва.

Някои промени в банята със сигурност ще Ви помогнат да подобрите качеството и здравето на косата си.

  • Прочетете внимателно съдържанието на шампоана, който ползвате. Ако там откриете съставката SLS  – Sodium Lauryl Sulfate (натриев лаурил сулфат) или SLES Sodium Laureth Sulfate (натриев лаурет сулфат), по-добре спрете употребата му и го заменете такъв, който несъдържа тези вещества. SLS са синтетични тензиди – пенители, чието агресивно действие има за цел да премахне мазнотата на косата и скалпа. Без естествената си мазнота обаче, косъмът се уврежда по-лесно. Изберете си шампоан с естествени масла и почистващи добавки, които не са агресивни към косата или скалпа. Щадящ вариант на SLS а ALS (Амониев  LS), който има същото действие, но е много по-леко се понася от кожата на главата.
  • Заменете комерсиалните кондиционери за такива, които са на база природни съставки. Кондиционерът също може да съдържа SLS, парабени или други агресивни химикали. Ползвайте кондиционер с кокосово масло, алое или други натурални добавки.
  • Премахнете и всички спрейове, гелове и лакове с гореспоменатите съставки. При редовна, дълготрайна употреба те също могат на увредят косата Ви. Ползвайте ги рядко или цялостно ги заменете за природни продукти.

2. Отнасяйте се с грижа към косата си

Към косата си трябва да се отнасяме много внимателно. Косъмът е крехка тъкан и ако искаме да стимулираме растежа на здрава и силна коса, то трябва да подходим с най-голямо внимание.

Придобити лоши навици или зле усвоени ежедневни практики за поддържане на косата може да причинят изтъняване, цъфтеж или капане на косата. Опитайте да промените лошите навици!

  • Измивайте косата си по-рядко. С прекалено честото миене намалявате времето за образуване на естественото мазиво, което пази косъма. Измивайте косата си максимално три пъти седмично. Шампоанът за ежедневна употреба би трябвало да съдържа природни масла и хидратиращи вещества, същевременно да бъде без агресивни химични добавки и консерванти.
  • След измиване сушете косата си по възможно най-щадящ начин – завийте косата в мека хавлия, която притискайте леко за да попие водата.
  • За сресване ползвайте вместо четка едър гребен. Сресването с четка „изскубва“ повече косми. Никога не ползвай четка на мокра коса!
  • Непрегрявайте косата си. Нагряването на косата е изпитание, което я уврежда. Сешоар, преса и маша използвайте възможно най-рядко, най-добре никога.
  • Оставете косата си да бъде естествено красива. Боядисването, кичурите, къдренето отслабват косъма, изсушават го и го увреждат като в резултат той пада. Химическото къдрене и изправяне също уврежда сериозно косата. В името на здравето по-добре оставете косата да расте естествена.
  • Редовно подстригвайте косата си. С редовното съкращаване отнемате увредените върхове и предотвратявате по-нататъшното разцепване. С по-къси и етажирани прически може да постигнете ефект на по-гъсто изглеждаща коса.

3. Осигурете на косата си достатъчно витамини

Хранете се балансирано. Ако в тялото липсват необходими хранителни вещества, то това задължително ще се отрази и на косата.

Богатата на витамини и минерали храна подпомага растежа на здрава коса.

  • Консумирайте храни богати на протеини – те придават твърдост и блясък на косата. Това са главно риба, нетлъсто месо, ядки, яйца.
  • Приемайте омега-3 мастни киселини – те подпомагат растежа. От хранителните продукти, това са сардини, орехи, авокадо и тиквени семки.
  • Незабравяйте витамин C – спанак и листни зеленчуци.
  • Важен е правилният избор на хранителни добавки. Често важни вещества за растежа на косата може да откриете и в пренаталните витамини.

Прочетете нашата статия за таблетките Revalid. От нея ще научите повече правилния избор на медикаменти.

4. Пазете косата си от вредни външни въздействия

Пазете косата си от увреждане в следствие на външни въздействия. Обикновени ежедневни дейности може също да имат отрицателно влияние върху състоянието на косата Ви. Като предпазни мерки препоръчваме:

  • Не излагайте косата си на прекомерно слънчево греене. Преките слънчеви лъчи може да увредят както косъма, така и кожата на главата. Ако не е възможно да се скриете от прякото слънце, то поне носете кърпа или шапка, които да Ви пазят от UV лъчите.
  • Пазете косата си от замърсявания. Ако пребивавате на места с висока концентрация на смог или тютюнев дим, то тези фактори ще изсушат косата. Едно от решенията може да е отново подходяща шапка.
  • Внимавайте за наличие на хлор! Чест резултат от къпането в басейни с хлорирана вода е изсушаване и увреждане на косата, а като дълготраен ефект – и опадане. Винаги при къпане в басейн носете плувна шапка, а ако нямате, възможно най-бързо измийте косата си с чиста вода.

5. Избягвайте стреса

Отбягвайте стреса в ежедневието. Стрес на работното място, семейни проблеми и множество други фактори със сигурност ще си вземат своето под формата на засилено оредяване на косата. Ако успеете да елиминирате тези фактори и да подпомогнете здравето и доброто състояние на косата.

  • Максимално ограничете напрегнатия начин на живот! Най-добре е изобщо да го отхвърлите. Медитацията, спортът и добрият сън ще Ви помогнат изключително.
  • Дори самата мисъл, че косата Ви капе може да е източник на напрегнатост. Тези проблеми може да се избегнат чрез употреба на природна козметика без химикали и консумация на ястия , богати на хранителни вещества.

6. Съвременни решения за тънка коса

Опитайте шампоани за сгъстяване и серум за коса. На пазара ще откриете множество  изключително ефикасни препарати. Своя може изберете в аптеките или онлайн магазините. В дискусии и форуми ще намерите съвети и опит от други потребители на козметика за коса.

  • Възможно най-бързо заменете комерсиалния шампоан с подходящ сгъстяващ природен такъв.
  • Серумите за коса и разтворите за подновяване растежа на косата, които се нанасят чрез втриване в основата имат добър ефект, но чак след няколкомесечно лечение. Затова трябва да бъдете търпеливи. Растежа на косата и възстановяването му са процеси, които изискват по-дълго време. Първите резултати няма да се проявят по-рано от 3 месеца след началото на лечението.
  • Удължаване на косата, опашки, перуки, заместители на коса – това са ефективни варианти как лесно да придадете обем, дължина и нов стил без да напускате дома и без да отнеме много време.
  • Може да предприемете присаждане на коса. Това е хирургичен метод за пренасяне на космени фоликули върху голи и оредяващи места. Съществуват няколко метода за присаждане на коса. Трансплантацията на коса е много ефективен метод, но изисква сериозно финансиране.
  • Сгъстители или фибри за коса – това е по-достъпна финансово алтернатива за присаждането на коса. Това са козметични препарати, съставени от микроскопични частици космени влакна. Те си прилагат като се насипват (сгъстител за коса Gettik) или чрез напръскване (Hairfor2) на оределените места. Микрочастиците прилепват към съществуващата коса като по този начин прикриват неприятно прозиращата кожа. Ползата от фибрите е тяхната цена, дискретност – никой няма да ги отличи, приспособимост – може да ги ползвате всеки ден или пък само при специален повод, ефикасност и бърза апликация – до 20 секунди. Сгъстителите за коса не лекуват и не подпомагат растежа на косата. Сгъстителите са козметично средство за прикриване на тънка коса, те се задържат върху косата до следващото измиване с шампоан.

Причини за рядка коса

Причините може да са много и различни.  За това трябва да се насочите към откриване на първопричината, да намерите какво наистина е стартирало процеса. Възможно е това да е следствие от тънка и мазна коса или пък много суха. Такъв ефект – оредяване и опадане на косата, може да се наблюдава в следствие на ниското ниво на хормона естроген при жените, на голямо количество кортизон, на силен пърхот или като нежелан страничен ефект от силни лекарства.

Щитовидна жлеза

Ако косата ви е тънка и мазна и имате с неприятно усещане на скалпа, то това може да е сигнал за недобре работеща щитовидна жлеза. В такъв случай се препоръчва да посетите веднага лекар, тъй като този проблем със сигурност не е за отлагане.

 

Храносмилателна система и поява на пърхот

Ако имате проблем – рязко увеличение в образуването на пърхот, за една вечер, то много вероятно става дума за някакво отклонение в работата на червата. Решение има и за този проблем, но посетете все пак лекар.

Оредяване на косата като страничен ефект на лекарства

Страничните ефекти на някои лекарства може временно да се превърнат в най-големия Ви  неприятел. Това може да се лекарства за съсирване на кръвта, понижаване на мазнините в кръвта или различни лекарства за борба с рака. Разреждането на косата може да бъде и следствие на липсващи витамини  B и C. Как да разрешим този дефицит? Увеличете консумацията на риба или пък опитайте така модерната в последно време бирена мая.

Изтощена коса

Дребните аксесоари, за които всеки знае, че напрягат косата са ластиците, диадемите и щипките. Те също има заслуга за повишаване на чупливостта на косъма. Би било добре да ограничите тяхната употреба максимално.

Моментални решения за рядка коса

Говорейки за моментални решения за рядка коса, трябва да сме наясно, че това няма да е лечение. Лечението отнема няколко месеца. Радикално решение би могло са нарече остригването „нула номер“, но темата ни не е радикална, а показва методи за запазване на съществуващата коса и подобряването на състоянието ѝ. Фибрите (сгъстители) за коса са ефективно решение, с което да сътворите естествено изглеждаща гъста коса без да прозира скалпа. Те действат на принципа на микровлакната, които се налепват чрез естествената електростатичност върху съществуващите косми. Така полученият резултат е съвършен!

Прически за тънка коса

Не можете да понасяте оредялата си коса? Искате да направите нещо с нея, което да ѝ придаде обем веднага? Искате да видите резултати без да чакате няколко месеца докато препаратите за растеж проявят своя ефект? Ако спадате към нетърпеливите, които искат да получат ефект веднага, опитайте да смените прическата си за по-подходяща за изтънели коси. Има варианти за оформяне ,които ще добавят оптично повече обем на косата и ще променят цялостния Ви облик!

Подходящо оформяне на тънката коса

Първата важна стъпка за постигане на визуален обем е избора на подходяща подстрижка. При който и фризьор да отидете, първото, което ще препоръча е прическа на етажи. Оформянето на косата отзад на различна дължина придава визуално по-обемна основа. Така Вие ще се чувствате много по-добре и по-себеуверено.

Ако нямате нищо против късите прически, идеална е така наречената „боб“. Тази прическа носят звезди като Риана, Кейти Холмс и други известни личности. Предимството на късата дължина при тънката коса е, че може лесно и бързо да си направите прическа у дома. Добре изглеждащата обемна прическа ще е лесна за постигане благодарение на „рошавия“ вид, който никога не ще излезе от мода.

Правилно отношение към тънката коса

Ако спадате към множеството жени, които не могат да се разделят с косата, за която са се старали години наред,  то за Вас има варианти за подходяща прическа. Никой няма да се учуди, че основния спасителен вариант са леките вълни. С тях и най-фините коси може да имат царски обем. Разбира се, само с вълни няма да си решите проблема. Трябва да избере правилните фиксиращи средства за подготовката, за самото навиване и за след него, без значение на кой метод за къдрене ще се спрете. Само така ще сте сигурни, че прическата Ви ще издържи не само час-два,  а възможно най-дълго.

Тънка коса и бретон

За много жени решението е правилен избор на бретона. Така с добро изсушаване ще може да оформите хубава прическа за изтъняла коса, която ще изглежда красиво и естествено. За някого може да е дори ужасяващо,  колко усилия влагате в поддръжката на косата според Вашите собствени представи. Но това не е задължително да продължава дълго време. След известно време сами ще откриете кои техника и стил най-много Ви допадат и така ще постигнете една рутина, която ще Ви позволи да съкратите усилията и  времето за подготовка.

Съвети за сгъстяване на тънка коса

Може да Ви представим един малък трик – новия шампоан за тънка коса Gettik. Шампоанът придава на косата обем без слепване още след първото измиване и спира падането на космите. Той е изключително щадящ към оредяла и изтъняла коса и може да ползва за ежедневна употреба.

Друг съвет е употребата на фибри за коса Gettik. Този вид сгъстяване се използва в Холивуд и се е превърнал в любимо решение за много хора. Става дума за микроскопични памучни влакна, които се посипват на оределите места. Тези микрофибри се прихващат към съществуващата коса и създават ефект за гъстота. Сгъстителят се задържа до следващото измиване.

Мъжки прически за тънка коса: 5 съвета за по-голямо самочувствие

Искаме да Ви вдъхновим и помогнем с намирането на правилната мъжка прическа за оредяла коса, който да Ви направи неустоими и най-вече самоуверени мъже. Не е задължително да хващате машинката, веднага щом забележите първото разреждане на косата. Макар и да го считате за най-добро решение в дадения момент, може да    превърнете загубата на коса в свой плюс. Все пак косата няма да Ви изчезне още утре.

Преди да загубите напълно косата си има много преходни фази. Например: изтеглени ъгли, тонзура, равномерно или дифузно оредяване, или петна без коса.

За това е важно да избере правилно оформяне на косата. Обръщайте се само към професионални фризьори и визажисти. Те ще Ви посъветват най-добре коя прическа е подходяща за Вашия тип лице и глава. Между другото може да почерпите идеи и вдъхновение от нашите предложения.

„Вие също може да промените потиснатостта от оределите коси в свой собствен стил. Все пак от това дали се чувствате сигурни и самоуверени, зависи и успеха Ви в работата и обществото.“

1. Прическа за изтеглено чело

Тази прическа е подходяща главно за мъжете, които имат естествено изтеглена граница на косата или косата им започва да се разрежда постепенно в тази зона. Идеално е да се подстрижат късо отстрани, а отгоре да остане дори лек бретон. След това може да го срешат назад или настрани с гел или лак. Може и да се остави малко по-дълъг и просто да се разроши.

2. Класическа кратка прическа „Цезар“

Прическа, изключително любима измежду тези, на които бавно, но сигурно оредява косата. Косата цялостно е подстригана късо, но отстрани малко по-късо от темето. Може да си оставите лек бретон. Сресвайте косата в посока от темето напред. Бретона може да вдигнете с гел.

3. Късо мъжко подстригване

В някои случай най-доброто решение е да вземете машинката и да се подстрижете съвсем късо, равномерно по цялата глава. Особено ако Ви е останала коса само  отстрани, а на темето имате плешивина или съвсем рядка коса. Оптималната дължина е 2-3 мм.

Пигментирани влакна за сгъстяване на косата: камуфлажна техника за алопеция [изследване] => https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27172388/

ЗА ТЪНКА КОСА ПРЕПОРЪЧВАМЕ ФИБРИТЕ ЗА КОСА GETTIK

Влакна за удебеляване на косата

Решете тънката коса за секунди! Видимият скалп веднага изчезва.

hair thickening fibers Gettik
(2 customer reviews)

43.00 лв.

4. Гола глава

Голата глава е секси и се харесва на жените! Не трябва да се притесняват, че жените ще загубят интерес към Вас. По-скоро обратното. Голата глава е модерна, а може да я допълните с актуалната сега дълга брада.

Посъветвайте се с фризьора си и посетете опитен бръснар. Така ще избегнете неприятни „изненади“.

През зимата не забравяйте да носите шапка. През лятото трябва да се пазите със слънцезащитни кремове или лека шапка, тъй като тогава е изложена на изключително силни и интензивни слънчеви лъчи.

5. Съвсем къса коса + брада

В съвремието външният вид на мъжете е обект на интерес, както никога преди. Отдавна не е табу мъжете да се грижат за вида си така, както го правят и жените. Благодарение на правилната и качествена грижа за косата днес има много по-малко плешиви мъже, отколкото в миналото.

Ако все пак генетиката не е била благосклонна към Вас и нямате друг избор освен голата глава, то може да компенсирате с стилна брада или мустаци. Професионалният барбер ще Ви посъветва най-добре, какъв тип брада ще отива на формата на лицето Ви. А разбира се,можете  и да променяте облика ѝ по-често, според собственото си предпочитание.

Късо подстриганата с машинка коса в комбинация с двудневна или тридневна брада също има мъжкарски вид. Сами можете да се убедите като вземем за пример успешни и славни личности, които са превърнали своята олесяла глава и брада в запазена марка. Станали са вечни икони за мъжка красота, въпреки оредяването или плешивостта си. Споменаваме ги по-надолу в статията.

Кои мъжки прически е по-добре да избегнем?

Най-важното е да не се опитвате да прикриете плешивината на темето със зализване на останалата коса! Оцветяване на скалпа, тупета и перуки може да изглеждат неестествено и тогава трябва да се избягват. Ако са видими за околните, то често може принесат в жертва  самоувереността и спокойствието Ви.

Дългите коси също не стават! Ако вече са прекалено оредели или пък Ви се източват ъглите, то със сигурност не ги тормозете повече. Правят неприятно впечатление. Отстрани и отзад се подстригвайте по-късо за да се хармонизира формата на лицето. Ако плешивината вече е заела централно място на главата Ви, то по-добре не вървете срещу природата, а изберете машинката за подстригване. 

Грижете се правилно за косата си!

Започнете да се грижите старателно за косата си и кожата на главата. Ползването на качествени специални препарати трябва да се превърне във Ваша рутина. Редовното измиване и масаж на скалпа подпомагат кръвоснабдяването на космените фоликули. По този начин се поддържа активността им и се удължава жизнения цикъл на косъма. Може да си направите тест за DHT. Това е андрогенен хормон – дихидротестостерон, който влияе на растежа на косата и окосмяването по тялото. След лекарска консултация е възможно да се регулира нивото му чрез прием на таблетки, с което се забавя падането на коса.

Черпете вдъхновение от известните личности

За съжаление никой не може да избяга от изтеглянето на ъглите, опадването и разреждането на косата, дори най-секси мъжете. Не е тайна, че и известните личности имат свои ежедневни затруднения и проблеми, с които да се борят, например оплешивяването.

Как така обаче успяват да останат привлекателни за дамите? Успели са превърнат негативната ситуация в печеливша. Плешивината или разпуснатата им брада са се превърнали в тяхното най-силно оръжие и разпознаваема марка. Професионалното им развитие не само не е пострадало, а дори точно обратното – сами са започнали да творят нови модни течения в мъжките прически за тънка коса.

by: Нели

Author

You May Also Like…

Арганово масло за коса

Арганово масло за коса

Аргановото масло често се нарича "течно злато". Извлича се от марокански арганови дървета и е известно още като масло...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се в магазина
      Calculate Shipping
      Apply Coupon