Миноксидил: ли е най-ефективно вещество против косопад през 2022 г.?

Миноксидил - minoxidil

Написано от - Нели

February 15, 2021

Ако имате проблеми като окапване на косата, сигурно вече сте изпробвали много „илачи“ или методи, които е трябвало да помогнат. Повечето от тях само са ви стрували значителни средства без да са постигнали резултат. Сигурно сте чували вече за миноксидил? Ако не, то тази статия ще Ви запознае с него и ще Ви предложи иновативно решение за забавяне и спиране на косопада!

Какво е миноксидил?

Миноксидил е молекула, която има за цел разширяването на свити кръвоносни съдове. По този начин подобрява къвоснабдяването, което пък има позитивно влияние върху множество системи. Точно това се използва за лечение и превенция на оплешивяването – както при мъжете, така и при жените! Миноксидил е разтворен в гликол, което осигурява цялостно разнасяне на продукта върху желаната област. Абсорбирането през кожата е безпроблемно, чрез което навлиза точно там, където желаем. Миноксидил е най-признатото средство за борба с косопада. Открит е съвсем случайно, когато при провеждане на изпитания на друго лекарство, при пациентите било забелязано спиране на косопада и нов растеж на косата.

Миноксидилът е открит случайно при разработването на лекарството за високо кръвно налягане Loniten®. Страничен ефект на Лонитен бил увеличен растеж на косата и окосмението по тялото.  Така постепенно е разработен миноксидил като продукт за подпомагане растежа на косата. За лечение на косопад миноксидил се използва като два или пет процентен разтвор (съответно за жени или за мъже) в пропиленгликол. Пропиленгликолът осигурява равномерна апликация вътху желаната област и подобрява абсорбцията в кожата. Въпреки че на пазара може се открият лекарствени форми с по-високо съдържание на миноксидил (10%, 16% и т.н.), те нямат толкова силно действие.Кожате не може да абсорбира повече от 5%-на концентрация. За най-добро усвояване препоръчваме преди нанасяне да ползвате валяче дермаролер с микроигли.

Как точно действа миноксидил?

След нанасяне върху кожата, миноксидил първо предизвиква ранна анагенна фаза. Космените фоликули ускорено преминават през останалата част от цикъла на растеж и след това започват да растат на ново. Точно това е причината, косата на някои пациенти при започване на терапия първо да опада. Старите косми може да започнат да падат, когато фоликулите навлизат в анаген. Тогава наистина изглежда, че губите много повече коса от обикновено.

Концентрация на миноксидил

Лекарството е достъпно в два варианта – дву- и петпроцентна конценрация.  Миноксидил 2% е предназначен за жени, а 5%-я вариант –  за мъже. Може да се закупи като течност или пяна. Що се отнася до лечебното действие, между пяна и течност няма разлика ако и двете са с еднаква концентрация миноксидил. Основната разлика между двете форми на препарата е как се отмерва дозата и как се нанася. Течният препарат може да се измери точно, докато пяната по-скоро „на око“, но пък е по-лесна за нанасяне.

Миноксидил постига наистина добри резултати при локалното лечение на косопад! Най-общо казано, 2 % концентрация използват жени и мъже, но за мъжете се препоръчва по-скоро пет процентната. На пазара може да намерите и препарати с концентрация 10-15 %. По нашите аптеки може да намерите Neocapil 2 % разтвор на миноксидил.

Minoxidil 5 Rogaine

Миноксидил е вазодилататор, който разширява кръвоносните съдове в тялото. В таблетна форма (препарат Loniten) се ползва за лечение на високо кръвно налягане. Дермалният разтвор за лечение на косопад от мъжки и женски тип е Rogaine, в Европа – Regaine. Миноксидил разработила през 1988 фирмата UpJohn Corporation, първоначално като лекарство за хипертония. При клиничните тестове учените открили, че при нанасяне върху скалпа миноксидил има интересен страничен ефект – усилване растежа на косата.

Миноксидил 2 % или Миноксидил 5 %?

Първоначалните изследвания с Рогейн са  проведени в областта на темето, затова се появило грешното мнение, че ефектът му е само в тази зона. Въпреки че въздейства най-добре върху темето, миноксидил действа в по-малка степен и в други области. Действието му се обуславя от наличието поне малки (миниатюризирани) косъмчета – например в предната част на главата. Ако зоната е напълно гола, то той няма никакво действие.

Най-силен ефект се наблюдава от петия месец от началото на терапията, до втората година. След това настъпва постепенно намаляване на ефективността. Използващите миноксидил за дълъг период, ще продължават губя коса, но процесът ще е много по-бавен.

Миноксидил трябва да се нанася на кожата в основата на косъма веднъж или два пъти на ден. Лечението има ефект само ако е в пряк контакт не само с косъма, а с кожата. Същевременно действа само на местата, където е нанесен. Затова ако има разреждане на косата по цялата глава е важно да се нанасе по цялия скалп.

Миноксидил 5% е по-ефективен от двупроцентния разтвор. Съдържанието на пропиленгликол, обаче може да предизвика дразнене на кожата и усещане за слепени коси. Ако настъпи такъв проблем, помислете за употреба на петпроцентов разтвор вечер, а сутрин – на 2 % (там основата е алкохолна и разтвора не е леплив). Резултатите от употребата на миноксидил са видими след шест до дванайсет месеца. Повечето пациенти споделят, че капещата коса е много по-малко, или поне процесът се забавя. Лекарството същевременно служи за подсилване на съществуващата коса. Резултати се наблюдават при пациенти с къси, малки косъмчета. Нови косми неизрастват върху кожа, която е съвсем гола.

5% миноксидил: лечение на косопад по женски модел => проучване

Рогеин пяна

Рогейн пяна е вид препарат със петпроцентно съдържание на миноксидил, на пропиленгликолна и алкохолна база. Нанасянето чрез пяна е традиционен метод без леплив ефект. Веднага след изпъскане от контейнера, продуктът изглежда като пяна за бръснене, но бързо преминава в течна форма при достигане на телесна температура. Така е възможно  рогейн пяна да се нанесе лесно по кожата, без да се стича по лицето или врата и без да оставя мазни остатъци  по космите. Много пациенти намират нанасянето на този продукт в основата на космите за сложно.

Локалното нанасяне на Рогейн върху кожата на главата веднъж дневно е еднакво ефикасно, както и апликацията два пъти за дне. Пичината за това е че въпреки сравнително краткия период на полуразпад на миноксидила при пероралната му употреба (няколко часа), при външна употреба времетраеното е около 22 часа. Така еднократната употреба е идеален вариант. Трябва да се отблежи, че фирмата, първоначално произвеждала Рогейн – Пфайзър, информира за по-ниска ефикасност при употреба само веднъж дневно.

Ако употребата на миноксдил се прекъсне, след около три месеца неговият ефект изчезва и започва ново капене на косата. При последващо връщане към терапията, тази коса не може да се регенерира. Затова е добре лечението да не се прекъсва, а да се приема редовно.

Миноксидил е бил предписван в комбинация с други лекарствени стредства, например ретиноева киселина (ретин-А) , за по-добро усвояване от кожата и по-добра ефективност. Такава комбинация от лекарства наистина повишава абсорбцията на миноксидил в кръвта, с което обаче се увеличава и вероятността от някои странични ефекти. Такива могат бъдат  промени в кръвното налягане или сериозно раздразнение на кожата, водещо дори до разраняване.

Употреба на пяна миноксидил за жени мнения

Употребата на миноксидил 2 % или 5 % разтвор е проверена и при жени. Като цяло, дамите са по-чувствителни към страничните въздействия на продукта. Лечението с него може да има понижаващ ефект върху кръвното налягане. При употребата от жени има по-голям риск от възникване на алергична кожна реакция (контактен дерматит).

Една малко вероятна локална реакция от употребата на миноксидил, от която жените страдат е появата на окосмение по лицето. Въпреки че то постепенно изчезва след прекъсване на терапията, може да е се наложи изскубването на някой и друг косъм. Трябва да се внимава с апликацията и да се избягва стичането на медикамента по слепоочията и челото. Така страничните ефекти, ако не напълно изключени, ще бъдат поне частично намалени. Рискът от поява на такива странични ефекти е много по-висок при употреба на миноксидил 5 % разтвор , особено и ако се нанася два пъти дневно.

Миноксидил действие

Клиничните тестове относно въздействието на дермалния разтвор на миноксидил при мъже с оплешивяване на темето показват, че при 48% от пациентите след една година на употреба се наблюдава спиране на косопада и започва нов разстеж на коса. При 36 % от участващите мъже е наблюдавано само частично подобрение на растежа. При 16 % не е наблюдаван нов разстеж.

Учени от UpJohn Corp. Провели няколко клинични изследвания с дермален разтвор на миноксидил с концентрация два и пет процента за да установят точно ефикасността му за спиране на косопада и предизвикване растеж на нова коса.

Клинично изследване на образец от 393 мъже с косопад, най-вече в теменната област, ясно доказало по-силното действие на петпроцентния миноксил. При пациенти, които използвали в продължение на една година миноксидил 5 %, бил отбелязан растеж на нова коса, по-висок с 45 % отколкото при пациенти използвали двупроцентния разтвор. Сравняван е броят на космите в кръгова част на темето с диаметър 1 см. Възобновяване растежа на коса в областта е отбелязано при 54 % от пациентите ползвали петпроцентен миноксидил.

Подобни резултати се наблюдават и при клинични изпитания с жени. След едногодишна употреба при пациентките е наблюдавано увеличение на средния брой косми в изследваната зона с около 112.

Тестовете потвърждават, че при над половината от мъжете страдащи от оплешивяване е регистрирано средно до гъсто обновяване на растежа. Подобни стойности се отбелязват и при жените. Тези данни показват защо препаратът става любимо средство в борбата с косопада. Лекарството проявява ефект след около 4 месеца от началото на употребата му, но подобрения може да наблюдават и след първите 90 дни! Резултатите са страхотни и със сигурност ще Ви дадат сила в по-нататъшното лечение. Доказателство за действието на миноксидил са множеството рецензии и отзиви в съответни форуми и блогове.

Учените обясняват действието на миноксидил с по-доброто кръвоснабдяване на скалпа в резултат на действието на азотния оксид. Той е известен с това, че придизвиква разширяване на кръвоносните съдове (вазодилатация)  и подобрява кръвообмена. Въпреки подробните изследвания, все още не е детаилно изяснен механизма, по който миноксидил стимулира растежа на косата.

Лечение на алопеция с миноксидил

При лечение на алопеция се използва миноксидил разтворен в пропиленгликол. Пропиленгликолът осигурява развномерното разнасяне и бързото абсорбиране по цялата площ на третираната област.

Миноксидил за брада

Загубата на телесно окосмяване често засяга при мъжете и брадата. „Алопеция барбае“ е специфична форма на алопеция ареата, която засяга окосмението на брадата. Обикновено се появява внезапно, като малки петна с кръгла форма. Може да настъпи и загуба на цялата брада. Миноксил се нанася върху брадата два пъти дневно – в течна форма или като пяна. Резултатите са видими след около три месечно лечение.

Миноксидил при лечението на андрогенетична алопеция => проучване

 

Употреба на миноксил при косопад от мъжки тип

При мъжете страдащи от наследствен косопад от мъжки тип, космените фоликули се смаляват, а косъмът става все по-нежен и крехък. Това заболяване е свързвано с андрогените – мъжките полови хормони. Затова се и нарича андрогенна алопеция. Косата изтънява, а космите по темето стават по-слаби.

Миноксидил е по-ефикасен при третиране на „петна“, отколкото при оплешивяване от мъжки тип. Въпреки това е най-употребяваната съставка на препарати за стимулиране растежа на косата. При някои пациенти лекарството, като разтвор или пяна,  може да спре окапването на косата и дори да стимулира растеж на нова коса. Най-важното е да се започне терапия навреме, веднага след първите забелязани косми. Тя трябва да се следва до постигане на пълен резултат. Въпреки че има своите плюсове и минуси, миноксил може да бъде изключително ефективен и полезен!

Известно е, че миноксидил стимулира растежа на косата, удължавайки цъкъла на растеж на косъма. Точният механизъм на въздействие спрямо фоликулите обаче не е съвсем изяснен. За това е най-подходящо да говори за миноксидил като за активатор за коса.

Ползи от миноксидил при мъжете

Миноксидил може да е много добър избор в лечението на косопад, особено ако е започнал неотдавна. Това са ползите от него:

 • Ефективен е. Особено при млади мъже с генетична обремененост, на които тепърва започва да оредява косата.  С други думи, ако сте млад мъж, чийто баща, чичо, дядо страда от оплешивяване от мъжки тип, а вече и на Вас започва да изтънява косата – то при навремено започване на лечение с миноксидил имате добър шанс да обърнете процеса.
 • Продава се свободно. Не е необходима никаква рецепта. Може да закупите миноксидил аптека. Ако пък нямате време или възможност да търсите миноксидил аптеки, то може да го купите и онлайн по интернет. Все пак се препоръчва консултация с личния лекар или с дерматолог.

Недостатъци на лечението с миноксидил при мъжете

Употребата на миноксидил има и своите недостатъци, ето някои:

 • Може да бъде трудна финансова. Лечението с миноксидил отнема дълго време – първите резултати се проявяват след поне три-четири месеца, а след прекъсване изчезват.
 • Може да е сложна. Нанасянето на средството върху кожата на главата е за някои мъже истинско предизвикателство. Разтворът се нанася два пъти дневн, при някого е достатъчно веднъж.
 • Миноксидил не помага на всекиго. Най-добри резултати постига при млади мъже, на които косата тепърва започва да капе. Нова коса на тези, които вече са олесели, няма да поникне. При някои е възможно да подпомагат растежа, при други – само спира загубата на коса, а при трети може въобще да не подейства.
 • Ако прекъснете лечението, косопадът ще продължи. Косата Ви ще продължи да оредява.

Понякога миноксидил се предписва заедно с друго стредство против андрогенна алопеция. Става дума за Финастерид (Пропеция). Все пак мъжете би трябвало да изберат само едното лекарство и да го ползват поне година преди да включат и друго. Ако се използват и двете едновременно, то няма да се знае кое точно е помогнало.

Лечение на жени

Изглежда, че миноксидил е по-ефикасен при жените страдащи от дифузна андрогенна алопеция, отколкото при мъжете. При жени се препоръчва двупроцентен разтвор, вместо петпроцентния при мъжете. Въпреки това, изследвания показват, че пациентките използвали миноксидил 5 % за осем месеца, са имали увеличен растеж на косата с около 45 %. Миноксидил действа по-добре при лечение на отстъпваща коса от челото , отколкото при лечение на плешиви петна. За подробна информация за протичането на самата терапия и въздействието на миноксидил при жени може да прочетете различни рецензии.

Миноксидил, прилаган при жените локално върху скалпа, действа само ако става дума за  наследствен косопад от женски тип. Не действа ако причината за косопад е различна.

При нормални обстоятелства, косъмът  расте с около сантиметър и половина за месец. Всеки косъм расте приблизително шест години, след което растежът му спира – намира се във фаза „почивка“. В случай, че падне, заменя се с друг, който отново расте шест години. Ако косата расте нормално, то във всеки един момент 85 % от космите са в растеж, а останалите 15 % – в покой.

При наследственото окапване на косата от женски тип, космените фоликули се смаляват с течение на времето. Колкото по-малки са, толкова по-къси косми израстват. Ако губите цели кичури коса, то новопорастналите няма да са нормално здрави. Новоизрастващите косми са по-нежни и неустойчиви.  

Специалистите считат, че върху типовото окапване на коса при жените имат влияние генетиката и промените в нивата на мъжките полови хормони (андрогени) след менопаузата. Затова косопадът от женски тип се означава като андрогенна алопеция.

Препоръчваната доза за жени е 2 %  миноксидил, докато мъжете могат да използват и 5-процентен разтвор течна форма.

Полза от употребата при жените

При повечето жени миноксидил успява да забали или спре косопада. Миноксидил дори успява да предизвика нов растеж при около четвъртина от пациентките. Най-добро действие има, когато употребата му започне още с първите симптоми, веднага щом разберете, че имате косопад.

Покупката му не е обвързана с рецепта от лекар, макар че консултацията с личен лекар или дерматолог е препоръчителна. Косопадът може да е причинен от други здравословни проблеми – неправилна функция на щитовидната жлеза или недостатъци в приема на хранителни вещества.

Виж също Причини за косопад при жените. >>

Недостатъци на  миноксидил при жените

Преди употребата на миноксидил за лечение на косопад се подгответе за някои минуси.

 • Скъпо е. Имайте предвид, че  лечението с миноксидил (Рогейн или друг заместител) не би трябвало да се прекъсва. След прекъсване на терапията резултатите може да изчезнат и косата да започне да пада отново.
 • Може да причини неудобство. Лекарството трябва да се нанася върху главата два пъти всеки ден.
 • Възможно е да причини нежелан растеж на окосмението. Употребата на миноксидил може да доведе до растеж на окосмяване по лицето. Това се получава поради стичане на препарата към лицето или просто като странична реакция спрямо апликацията върху скалпа. Рискът е много по-нисък ако се употребява двупроцентна концентрация. Петпроцентната е предназначена за употреба от мъже.
 • В началото може да се увеличи падането на коса. През първите две до четири седмици от началото на лечението е възможно да забележите загуба на повече косми. Това е така, защото новорастящите избутват старите.
 • Може да отнеме месеци, докато се появят видими резултати. Трябва да го ползвате минимум четири месеца или дори година, докато наблюдавате резултати. Като умерено възвръщане растежа на косата се наблюдава само при една от пет жени. Повечето жени ползвали препарата споменават само забавяне и спиране на окапването на косата.
 • Възможно е да дразни кожата. Може да се появи пърхут, раздразнение, зачервяване и разраняване.

Странични ефекти на миноксидил

При локална апликация, известно количество миноксидил навлиза в кръвния поток. При дългосрочна употреба той може да прояви някои странични ефекти:

 • Щипане и раздразнение в очите
 • Сърбеж и раздразнение на кожата в зоната на нанасяне
 • Алегични реакции и обриви
 • Затруднено дишене
 • Болки в гърдите
 • Отекла устна кухина
 • Сънливост, слабост
 • Учестен пулс
 • Внезапно покачване на телесното тегло
 • Още загуба на космена покривка (обратно на предназначението на веществото)

Използване на миноксидил в дерматологията, странични ефекти и скорошни патенти => проучване

Най-често се проявяват като страничен ефект сърбеж и раздразнена кожа или поява на пърхут. Зависи от наличието на пропиленгликол, който може да  дразни или възпали кожата. Поради тази причина, пациенти с чувствителна кожа често немогат да продължат терапията с миноксидил.

Понякога може да се появи нежелан растеж на окосмение на място, намиращо се до третираната област или пък там, където случайно е попаднало от лекарството.

Миноксидил е също така много опасен за котки. Той е изключително токсичен за тях, дори при най-малък досег с кожата им.

Преди употреба обърнете внимание на:

Някои лекарства не са подходящи за употреба заедно с миноксидил. Попитайте лекаря или фармацевта си относно съвместимостта им. Ако имате здравословни проблеми или попадате в някоя от изброените по-долу категории, задължително се консултирайте с лекаря си.

 • Бременна сте, кърмите или планирате да забременете
 • Ползвате други лекарства (предписани или не), растителни лечебни средства, хранителни добавки
 • Имате алергия към лекарства, храни или други въщества
 • Имате проблеми със сърцето или кръвното налягане

Опитайте сега!

Коса сгъстяващи влакна

Решете тънката коса веднага! Видимият скалп изчезва само за секунди.

hair thickening fibers Gettik
(2 customer reviews)

43.00 лв.

Клинични изпитания на миноксдила

Резултатите от клиничните изследвания проведени от компанията UpJohn  документират свойството на миноксидил са спре косопада.  Този ефект е видим ,както мъжете, така и при жените. Също така е документирано и предизвикването на разстеж на нова коса, най-вече в теменната област.

През 1991 и 2001 американската Комисия за храните и лекарствата (Food and Drug Administration: FDA), Министерството на здравоопазването и социалните грижи на САЩ (United States Department of Health and Human Services: HHS) одобряват лекарствения продукт Рогейн (Миноксидил 2 % и 5 %) като ефективно стредство за лечение на косопад при мъже и жени.

Последователност за нанасяне на Миноксидил:

Преди употреба измийте кожата на главата с деликатен шампоан. Нанасянето на препарата трябва да ставаслед като косата Ви е изсъхнала. След апликацията си измийте добре ръцете. Оставете разтвора да действа поне четири часа т.е. не изплаквайте косата си с вода след нанасянето – трябва да изчакате. Ако пропуснете доза, старайте се да я нанесете възможно най-бързо. Ако вече е настъпил момента за следващата, просто преминете към нея, както е по план. Не употребявайте две дози наведнъж.

Ако имате колебания относно употребата на лекартството, обърнете се към своя лекар или фармацевт.

Миноксидил трябва да се ползва поне 4 до 6 месеца,преди пациентът да може да прецени дали му помага.

Миноксидил намира своето място предимно в лечението на андрогенна алопеция при мъже и жени. Помога на около 30 % от пациентите. Те постигат спиране загубата на коса или дори леко подобрение на състоянието..

Как действа миноксидил?

Миноксидил действа главно чрез удължаване на анагенната фаза на косъма, което подпомага  растежа. Космените фоликули преминава през три фази. Първа е фазата на растеж т.нар анагенна, следва катагенна и накрая последна настъва телогенната фаза. Продължителността на тази фаза варира от два до четири месеца. След нейния край, циклите се редуват, нови фоликули заместват старите. С други думи, с края на телогена старият косъм отпада и бива заменен с нов. Скъсената анагенна фаза е първа стъпка към увреждания на косата като оплешивяване от мъжки тип. Този вид оплешивяване се причинява от тестостерона и неговия дериват ДХТ, които вляят върху космените фоликули.

Поръчай миноксидил на gettik.com

Още една марка, която можем да препоръчаме горещо е POLARIS и по-точно NR10 | 16% Minoxidil, който е комбиниран с ДХТ-блокатор (финастерид 0,1 %). Той е предназначен за по-напреднали стадии на оплешивяване . Предлага се като крем и резултатите са наистина добри. Може да го закупите на ebay или amazon.

Добра алтернатива от по-ниския ценови клас е марката Kirkland.

Въпроси и отговори за миноксидила

Бързо ли започва да действа?

Ефектът на миноксидил се проявява след около 8 седмици на лечение, като е най-силен е след четири месеца. Изчиства се от тялото за една до две седмици. [20] С други думи, дори миноксидил  да започне да действа на момента, през първите три до шест месеца няма видими признаци.  След шест месеца ще наблюдавате подобрение при растежа на косата. Крайният резултат е видим след около година на непрекъсната употреба.

По-високата концентрация на миноксидил означава ли по-силен ефект?

Най-често срещаните и употребявани концентрации на миноксидил в лекарствените препарати са 2 % и 5 %. Петпроцентната концентрация има по-голяма ефективност, тъй като количеството миноксидил е по-голямо.

При петпроцентния разтвор на алкохолна база е достигната максималната степен на абсорбция на активното вещество. Иначе казано, безсмислено е да се ползва по-висока концентрация на миноксидил на алкохолна база. Освен това, по-високата концентрация на миноксидил води до проява на странични ефекти.

Кой не трябва да ползва миноксидил?

Жени, които кърмят. Доказано е, че миноксидил прониква в майчината кърма.

Пърхут или мазен слой на главата след нанасяне на Миноксидил?

Миноксидил се приема най-често под формата на разтвор на два или пет процента активно вещество в алкохол и пропиленгликол. Важно  е отноението между алкохола и пропиленгликола. Ако разтвора съдържа повече алкохол (той изсушава кожата), то е много вреятно след някакъв период да се появи пърхут. От друга страна, ако разтворът е богат на пропиленгликол, той ще изсъхва след нанасяне много бавно, а на главата се образуват мазни люспи. Пропиленгликолът също така предизвиква раздразнение и сърбеж на кожата.

by: Нели

Author

You May Also Like…

Арганово масло за коса

Арганово масло за коса

Аргановото масло често се нарича "течно злато". Извлича се от марокански арганови дървета и е известно още като масло...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0
  0
  Вашата количка
  Вашата количка е празнаВърнете се в магазина
   Calculate Shipping
   Apply Coupon