Сао палмето и неговите ефекти срещу косопад

Сао палмето - Saw Palmetto

Написано от - Нели

February 3, 2021

Лечението на окапването на косата поради андрогенова алопеция е съсредоточено основно върху намаляването на свободните андрогени, най-вече дихидротестостерон (ДХТ), в организма и кожата на главата. За понижавана на нивото на ДХТ се използват вещества наречени ДХТ-блокатори (инхибитори). От тях са най-ефикасни Saw Palmetto екстракт (10:1 / 85-95%) и финастерид. ДХТ-блокатори може да се употребяват в няколко форми – меки капсули (Saw Palmetto екстракт 320 мг на ден), таблетки (финастерид 1 мг дневно), шампоан (Saw Palmetto екстракт) и дермален разтвор (Saw Palmetto кожен разтвор). Комбинирането на няколко форми (капсули + шампоан + дермален разтвор) има синергичен ефект в лечението и увеличава действието им. Природният екстракт от сао палмето е подходящ за мъже и жени, но синтетичния финастерид могат да ползват само мъже. Жени не би трябвало да приемат финастрид под никаква форма.

Сао Палмето (Saw palmetto)

Сао палмето (лат. Serenoa repensis) е палма, растяща във Флорида. Изследвана е за лечение на проблеми с простатата, а нейните продуктите често се употребяват и в Европа. Екстрактът от сао палмето е един от десеттте най-продавани природни продукти в Европа и САЩ.

Екстрактът се получава от зърната, които са с подобна на маслина форма и синьо-черен цвят на есен. Горите от сао палмета са важни като хабитат за животните в югоизточните щати, а някои животни като леопарда или малките на черната мечка, се хранят с плодовете на растението.

Сао палмето – действие

Сао палмето е ДХТ блокатор, спадащ към активните природни антиандрогени. Екстрактът е богат на мастни киселини и фитостероли. Сао палмето може да блокира изоензима 5-алфа редуктаза (отговорен за производството на ДХТ) и андрогеновите рецептори на клетките на фоликулите. Предлага се под формата на таблетки или като съставна част на дермални разтвори и шампоани, които подпомагат повърхностното отстраняване на ДХТ от маста на жлезите в кожата на главата.

Сао палмето ползи

Ползите от употребата на сао пламето са известни от години. В миналото се е ползвало в медицината. В началото на двадесети век местното население в югоизточната част на съединениете щати е използвало екстракта за лечение на заболявания на пикочните пътища и увеличаване на спермата.

Сао палмето при лечение на рак на простата

Добавките от сао палмето са днес едни от най-употребяваните средства при лечението на рак на простата при мъжете и при хиперплазия на простата. Този препарат заема трето място от най-използваните билкови хранителни добавки.

Сао палмето помага при настинка

Сао палмето също така помага при настинка, кашлица и болки в гърлото. Въздейства благотворно при астма, хроничен брохит, синдром на хронична тазова болка, мигрена. Изполва се и за облекчаване преминаването на урина, отпускане, поддържане на сексуалния апетит.

Сао палмето поддържа в равновесие нивото на тестостерон

Тъй като сао палмето задържа превръщането на тестостерон в ДХТ, тялото запазва нормални нива на тестостерон. По този начин ни помага при отслабване, запазване на силата и сексуалното желание, а също намалява загубата на коса. В наши дни нивото на тестостерон при мъжете бързо се покачва, което води до хронична умора,  понижаване на либидото и чувство за дискомфорт.

Сао палмето таблетки и сао палмето капсули помагат при косопад

Екстрактите от сао палмето и cао палмето таблетки помагат за намаляване и дори спиране на процеса на опадане на косата. Поддържат баланса на тестостерон, с което спират падането на косата. При мъжете нивото на тестостерон спада, защото се превръща в дихидротестостерон (ДХТ). Той е причина за падането на косата, понеже космените фоликули са много чувствителни към този андрогенен хормон. Той ги свива, което съкращава живота на косъма и силно намалява растежа.

При нормални условия, когато падне косъм, следващ започва да расте от същия фоликул. Ако обаче нивото на ДХТ е високо, растежа спира. Сао палмето може да спре превръщането на тестостерона в ДХТ, което има благотворно въздействие върху разстежа на косата.

Още една причина сао палмето да действа против загубата на коса е, че растението има действие подобно на лекарството финастерид, ползвано за лечение на уголемена простата. Освен за простата, финастерид се предписва и за андрогенна алопеция.

Превръщането на хормона тестостерон на дихидротестостерон чрез ензима 5-алфа редуктаза е известен фактор за андрогенната алопеция. Сао палмето блокира ензима 5-алфа редуктаза и по този начин попречва на продукцията на ДХТ, и последващото окапване на косата.

Сао палмето мнения и проучвания

Въпреки че все още съществуват спекулации доколко сао палмето е наистина ефективно, съществуват проучвания, които ясно показват, че употребата му носи подобрение. При едно от изследванията, проведено от клиничния институт в Колорадо, са изследвани 34 мъже и 28 жени на възраст 18 – 48 години. Участниците са ползвали шампоани и кремове съдържащи екстракт от растението за период от три месеца. Учените установили, че след изтичане на трите месеца, при 35 % от участниците е имало позитивен ефект – сгъстена коса.

Извлек от сао палмето

Проучването на действието на сао палмето за лечение на косопад е ограничено, но пък многообещаващо. Екстрактът от плодовете на сао палмето може да блокира 5-алфа-редуктаза – ензим, който превръща тестостерона в ДХТ. ДХТ е молекулата отговорна за опадането на косата и имаща отношение спрямо увеличаването на простатата.

Доказано е, че продукти от сао палмето успешно лекуват уголемена простата. Учените смятат, че също може да забави или дори да спре косопада. Съставката амоксил, коята блокира ензима 5-алфа-редуктаза, функционира по същия начин, както синтетичните вещества в лекарствата предписвани за лечение на косопад.

Проведено е изследване проучващо възможностите за лечение на косопад при мъже и ижени с амоксил. При шест от десет участници дало позитивни резултати. Мъже с леки признаци на оплешивяване получили препарат от сао палмето, който приемали два пъти дневно за период от няколко месеца. При сравняване на състоянието преди и след лечение  било установено голямо подобрение.

Употреба на сао палмето като хранителна добавка

Преди да започнете прием на каквато и да е нова добавка е много важно първо да се консултирате с лекар. Така ще се уверите, че приемът ѝ не може да наруши здравословното Ви състояние. Също така е добре да се консултира и дозировката. Специалистите препоръчват за лечение на увеличена простата да се приема два пъти на ден по 160 мг . Участниците в изследване, които използвали сао палмето за лечение на косопад приемали по 200 мг два пъти дневно.

Сао палмето цена: Сао палмето можем да намерим в няколко различни форми, като цената на сао палмето зависи и от формата на продукта:

 • сушени зърна
 • таблетки
 • течни екстракти
 • капсули прах

Сао палмето таблетки и сао палмето капсули са най-препоръчвани и изследвани от специалисти. Действието на чая от сушени зърна на сао палмето не е вероятно, тъй като активните вещества не са водоразстворими.

Безопастност, дозиране и взаимодействие с други лекарства на Сао палмето

Сао палмето може да се комбинира с други лекарства, въпреки че има вероятност за странични ефекти на храносмилателната система. Не би трябвало да го употребяват бременни жени. Препоръзваната доза е 320 мг от екстракта дневно.

Сао палмето се счита за безвреден, но не е подходящ за деца. Появата на странични ефекти е изключително рядка. Най-често се отбелязват:

 • болки в коремната област
 • умерено главоболие
 • неразположение
 • гадене
 • тежко дишане
 • хрема
 • разстройство

Стомашни разстройства в следствие употребата на сао палмето може да бъдат избегнати чрез приемането му с/след храна.  Хора със проблеми със стомаха, черния дроб, сърцето или белите дробове трябва да бъдат внимателни при употребата на екстракта.

Сао палмето може да причини разреждане на кръвта и повишено кървене при хирургични операции. Винаги информирайте своя лекар за всички добавки, които приемате, особено ако се подготвяте за хирургическа операция.

Не е изключено взимодействие между сао палмето и други лекарства. Тъй като е доказано, че екстрактът има разреждащо кръвта действие, не се препоръчва приемът с други кръворазреждащи лекарства например Аспирин, Варфарин.

Препоръчваме:

Влакна за удебеляване на косата

Решете тънката коса за секунди! Видимият скалп веднага изчезва.

hair thickening fibers Gettik
(2 customer reviews)

43.00 лв.

В отделни случаи се наблюдават алергични реакции със следните симптоми:

 • тежко дишане;
 • стягане на гърлото;
 • отток на лицето;
 • отток на устните или езика.

Човек с тези проблеми, трябва да прекъсне употребата и веднага да потрърси лекарска помощ.

Сао палмето не се препоръчва за бременни или кърмещи жени.

За размисъл

Ако страдате от косопад, консултирайте се със своя лекар относно точната причина. Той ще Ви информира за възможните варианти за лечение, например растения като сао палмето. Множеството направени проучвания са обещаващи, а сао палмето е все по-широко използван препарат против косопад.

by: Нели

Author

You May Also Like…

Арганово масло за коса

Арганово масло за коса

Аргановото масло често се нарича "течно злато". Извлича се от марокански арганови дървета и е известно още като масло...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0
  0
  Вашата количка
  Вашата количка е празнаВърнете се в магазина
   Calculate Shipping
   Apply Coupon