Кога не препоръчваме финастерид (пропеция) срещу косопада?

Финастерид

Написано от - Нели

February 22, 2021

Първоначалната идея зад разработването на финастерид била лечение на уголемена простата. По време на изследванията било установено, че освен благоприятното въздействие за простатата, действа добре върху растежа на косата. Пациенти с косопад отбелязали намаляване на окапването и възстановяване на растежа на косата.

История на финастерида

През 1997 г фармацевтичният гигант Merck & Co.  представя Пропеция – ново лекарство с финастерид. То е продавано първоначално като Проскар и лекарите го предписвали по 5 мг за  лечение на доброкачествена хиперплазия на простата (ДХП) – уголемена простата. Merck по-късно забелязали интригуващ страничен ефект – на някои пациенти започнала да расте коса. Учените открили начин да помогнат на хората, страдащи от оплешивяване – заболяване, най-често наследствено, което засяга почти половината мъже над 50 години.

Последвалите изследвания докали благоприятно въздействие на доза от 1 мг финастерид дневно. Резултатите били повече от интересни – при над половината тествани било отбелязано видимо увеличение на растежа на косата. При останалите изследвани било наблюдавано пълно спиране или поне частично забавяне на косопада. Финастерид действа на космите по цялата глава, като най-силно действие има на теменната част (вертекс).

Какво е Пропеция?

Пропеция пречи на превръщането на тестостерон в дихидротестостерон (ДХТ) в тялото. ДХТ съкращава фазата на растеж на косъма (анаген) и го отслабва. Действието му постепенно скъсява и изтънява космите, докато накрая изчезнат. Употребата на 1 мг финастерид дневно понижава нивото на ДХТ с почти 70 %.

Как действа Финастерид?

Лекарството действа при мъже с умерена до средна загуба на коса. То не е подходящо за мъже, които страдат от пълна загуба на коса. Резултатите при повечето от мъжете лекувани с този препарат пет години, показват намаляване и забавяне на косопада. При половината от тях настъпило подобряване на цялостното състяние на косата им.

Пропеция се употребява при лечение на мъже с косопад в горната и в предната част на главата. Окапването и разреждането на космите на главата е често явление при мъжете. В резултат линията на косата отстъпва назад и/или се оголва темето.

Финастерид мнения за лечението на косопад от мъжки тип

Както вече споменахме, първоначално финастерид се синтезирал и изследвал за лечение на хиперплазия на простатата (лекарството Проскар). Както и при тестовете на миноксидил, тук също били забелязани странични ефекти. Освен благотворното въздействие върху простатата, при пациенти с косопад било отчетено спиране и обновяване на растежа. Такъв ефект бил отчетен и при последвалите изследвания върху готовото лекарство Проскар. След няколко години на изпитания и изучаване на действието на финастерида, през 1997 г лекарството Пропеция (финастерид 1 мг таблетка) е окончателно удобрено за лечение на андрогенна алопеция при мъжете. финастерид цена и качеството на лекарството не могат да се сравняват. Качеството е много по-високо.

Ефикасност и безопасност на финастеридната терапия при доброкачествена простатна хиперплазия => https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8911291/

Продължителност на ефекта на финастерида

Финастерид действа върху целия скалп, като най-силно действие има в областта на вертекса. За съжаление, както и при миноксидила , действието не е постоянно. След около месец от прекъсването на приема на лекарство с тази активна съставка, в организма вече не се открива финастерид. А в следващите 5 месеца косата се връща до състоянието си преди терапията и окапването продължава.

Финастерид и лечението на косопад при жените

Косопадът при жените се характеризира с равномерно разреждане на космите по цялата площ на теменната област, като в предната част липсва изтегляне на линията на косата. Въпреки че андрогенна алопеция при жените е почти официален термин и заболяването е дефинирано като еквивалент на оплешивяването при мъжете, действието, което оказват андрогените върху процеса на опадане на косата при жените не е съвсем изяснен. Ситуацията е подобна и що се отнася до въздействието на финастерида върху лечението на алопеция при жените.

Срявняване на действието на финастерид

При косопада от мъжски тип финастерид работи като снижава продукцията на дихидротестостерон (ДХТ), с скоето елиминира въздействието на ДХТ спрямо фоликулите. При жените употребата на финастерид или други ДХТ-инхибитори е успешна главно при пациентки с хирзутизъм (наднормерно окосмяване на тялото). Резултатът от лечението с финастерид при жените би могъл да се сравнява единствено в случай, че заболяването при тях е причинено също от мъжки полови хормони.

Хирзутизъм: диагностика и лечение => https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24830586/

Опитайте сега!

Коса сгъстяващи влакна

Решете тънката коса веднага! Видимият скалп изчезва само за секунди.

hair thickening fibers Gettik
(2 customer reviews)

43.00 лв.

Клинични тестове на финастерид

Той като при финастерид има възможен риск от увреждане на плода при бременност, клиничните изледвания са се съсредоточили върху жени с андрогенна алопеция в климактериум. Проведено е обстойно изследване, съсредоточено върху жени след менопаузата на средна възраст 53 години, а загубата на коса е започнала приблизително около 43 им година. Косопадът им бил в стадий Лудвиг I или Лудвиг II, а гъстотата на косата била от 3 до 5 по скалата на Савин. Назначен им е финастерид 1 мг таблетка дневно, но дори година по-късно не са наблюдавани нито обновяване на растежа на косъма, нито разлики в развитието на косопада между групите използвали лекарство и плацебо.

Този резултат е наистина учудващ, имайки предвид ефикастността на финастерид при мъжете. Но все пак за провилна оценка на действието му са необходими и други изследвания – в споменатото проучване не са участвали жени пред менопаузата, нито жени с ранна форма на косопад. Липсата на такива резултати не ни позволява да кажем еднозначно дали и до каква стефен е ефективно лечението с финастерид при жените.

Отделни изследвания показват, че висока доза финастерид (5 мг /ден) предизвиква подчертан растеж на косата при жени след менопаузата, които не са страдали от хиперандрогенизъм и са се лекували в продължени на година. Тези резултати при лечението на жени с високи андрогени се базират само на две неконтролирани проучвания за приема на различни количества финастерид и съответно нямат такава достоверност. Изследвания, установяващи ефекта на лекарството при жени с хиперандрогенизъм, би били първа стъпка за установяване на въздействието на 5-алфа-редуктаза инхибиторите при лечението на косопад при жените.

Ефикасност на финастерид във фронталната област на скалпа

Показанията за лечение с Пропеция включват косопад в предната част на главата. Публикувани са данни от контролирани медицински изследвания  на мъже страдащи от косопад в тази област, които показват много добри резултати.

Освен благоприятното действие на финастерид при мъжете, трябва да споменем и нежеланите странични ефекти свързани с употребата му.

Финастерид странични ефекти при мъжете

Както бива и при други лекарства, средствата, съдържащи финастерид имат  странични ефекти. Но далеч не всички пациенти ги усещат. Финастерид е проверен изключително обстойно в различни клинични тетове.

При проследяване на лечението с препарати съдържащи финастерид са наблюдавани следните странични ефекти:

 • Понижаване на либидото (сексуалния нагон) , при лечение с финастерид 1 мг таблетка –
 • 1.8%, а с таблетки от 5мг –  18,5%;
 • Еректилна дисфункция (импотентност);при таблетки 1 мг – 1,3 %, при таблетки 5 мг – 10 %
 • Намалено количество еякулат; при таблетки 1 мг – 1,2 %, при 5 мг – 7,2 %
 • Болки в областта на тестисите
 • Увеличаване на гърдите (гинекомастия) – при около 2,2 % от употребявалите 5 мг таблетки

Вички споменати последствия са изчезнали след приключване на терапията. Някои пациенти, ползвали финастерид, обаче твърдят, че страничните ефекти са останали дълготрайно. За тези проблеми може да научите повече на тази страница на английски: www.propeciahelp.com

 

Финастерид – тератогеннен ефект

Финастерид е  тератоген – може да предизвика увреждане на плода при бременност. При изследвания върху животни – плъхчета изложени на финастерид страдат от хипоспадия, намалено тегло на простата,  промени в развитието на зърната, намалена аногенително разстояние.

Жени в плодна възраст не би трябвало да употребяват финастерид. Рисковете от увреждане на плода при хората не са точно установени, но финастерид може да причини хипоспадия (вродена аномалия на уретрата) на развиващият се ембрион.  Таблетките съдържащи  финастерид са филмирани за да се избегне контакта с активното вещество. Предвид тератогенността(риска от пренатални деформации) употребата на финастерид не се препоръчвана жени преди менопаузата, когато е възможно да забременеят.

При изследванията, в които са се включили жени преди менопаузата, заедно с финастерид са получавали и противозачатъчни. Така е изключена възможността за забременяване по време на изследванията и съотвено възможното увреждане на плода.

Рискът от увреждане досега не е ясно потвърден, но финастерид може да предизвика хипоспадия при дете в пренатална възраст.

Предвид горепосочините рискове и странични ефекти, към настоящия момент финастерид е официално удобрен за лечение на косопад само при мъжете. Досега няма данни от съответни клинични изследвания при жените, които да потвърждават лечебен ефект.

Как да употребяваме финастерид?

Винаги следвайте указанията на лекаря си за употреба на лекарството. Стандартната доза е една таблетка всеки ден. Може да се приема с или без храна. Трябва да се знае, че с по-чест прием на Пропеция, действието не се усилва.

Финастерид мнения и опит – след колко време започва да действа?

Финастерид започва да блокира ДХТ веднага

Финастерид започва да действа веднага т.е. влияе на тялото още след приема на първата таблетка. Нивото на ДХТ започва да се понижава веднага след усвояване. Средното понижаване на ДХТ в следствие употребата на финастерид е с 70 %. Това е достатъчно за да спре оплешивяването  от мъжки тип.

Макар че има кратък период на разпад, финастерид се натрупва  в организма. Дневната дозировка от 1 мг е достатъчна да намали продукцията на ДХТ,с което предпазва косата.

Резултатите са видими след три до четири месеца

Ако следвате указанията и употребявате финастерид ежедневно, може да видете първите резултати на третия до четвъртия месец. Обикновено отнема от шест до девет месеца за да се прояви цялостното действие на финастерида. Космените фоликули изискват време за да произведат новия косъм.

Не трябва да се забравя, че финастерид не винаги успява да стартира растежа на косата, която вече е окончателно изгубена. Повечето хора използват финастерид за да спрат понататъчна загуба на коса. Това не е начин отново да поникне нова коса.

Това ще рече, че при употребата на финастерид не  е задължително да наблюдавате подобрение на косата. Но въпреки това, той продължава да действа за предпазването на останалите косми от  окапване.

Също така не трябва да забравяме, че космите капят и като част от своя естествен цикъл на растеж. В този случай старият косъм се замества от нов. Така че върху гребена, в канала в банята или пък на възглавницата винаги ще намирате по някой косъм.

Постигането на максимален ефект при лечение с финастерид отнема приблизително една година.

Крайният максимален ефект, който финастерид може да достигне при лечението на косопад, ще наблюдавате след една година ежедневна употреба. Ако забравите приема му за няколко дни или пък прекъснете за седмица или месец, то по този начин ще попречите на ефикасносто му действие.

Ключов момент е, че не трябва да изоставяте финастерид, понеже не се наблюдава видимо сгъстяване на косата или връщане на космената линия. Ако прекъснете употребата му, то нивата на ДХТ ще се върнат на предишните си стойности и може  да започнете отново  да  губите голям брой косми.

При правилна употреба финастерид е добра форма на превенция против косопада. Трябва да бъдете търпеливи, тъй като на космените фоликули са необходими няколко месеца за да преминат във фазата на растеж и да започнат да произвеждат нови косми.

by: Нели

Author

You May Also Like…

Арганово масло за коса

Арганово масло за коса

Аргановото масло често се нарича "течно злато". Извлича се от марокански арганови дървета и е известно още като масло...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0
  0
  Вашата количка
  Вашата количка е празнаВърнете се в магазина
   Calculate Shipping
   Apply Coupon