Чудо, наречено рициново масло – как помага на косата?

рициново масло за коса

Написано от - Нели

January 21, 2022

Рициновото масло за коса е често естествено решение за растеж на косата. Рициновото масло, което отдавна се използва в традиционната медицина, овлажнява скалпа, намалява пърхота и оставя косата гладка, силна и блестяща. Рициновото масло, което се произвежда от рицинови зърна, е богато на киселина, за която е известно, че се бори с възпалението. Смята се, че подпомага здравословния растеж на косата и предотвратява загубата на коса.

Тази статия обсъжда ползите от рициновото масло за вашата коса и как да го използвате. Тя включва какво да търсите при избора на продукти и предупреждение за възможни странични ефекти, които може да срещнем по време на употребата на рициновото масло.

Ползи и ефекти на рициново масло върху косата

Твърди се, че рициновото масло има редица предимства, включително укрепване на корените, подпомагане растежа на косата и подхранване на сухия скалп. Има малко доказателства, които предполагат, че прилагането на рициново масло върху косата може конкретно да подобри здравето и растежа на косата. Въпреки това, има доказателства, че отделните хранителни вещества в рициново масло, включително витамин Е, увеличават притока на кръв към скалпа и създават по-здравословна среда, която може да помогне растежа на косата. В същото време витамин Е често се използва в продуктите за косопад.

Рициновото масло има антибактериални и противогъбични свойства, които могат да намалят образуването на пърхот и също така да помогнат в борбата с прекомерния растеж на бактерии или гъбички по скалпа, което може да доведе до възпаление на скалпа.

Подпомага ексфолирането на скалпа. За тези, които се борят с този проблем поради суха кожа, рициновото масло е правилното решение. В тези случаи е ефективен и също така много нежен към кожата.

Рициновото масло предпазва косата от накъсване. Високите нива на киселини в рициновото масло могат да помогнат за подобряване на кръвообращението в скалпа, което може да доведе до подхранване на космените фоликули, по-силни кичури и по-малко начупване. Освен това рициновото масло е овлажнител, което означава, че е отлично средство за задържане на влага и блясък. И както знаем, хидратираната коса е по-вероятно да расте и е здрава.

Увеличава усвояването на други продукти. В допълнение към ефективността си върху скалпа, се смята, че рициновото масло подобрява и увеличава усвояването на други продукти. Ако рициновото масло стане част от вашия нормален ритуал за коса, другите ви продукти могат действително да проникнат в косата ви по-ефективно, което само ще е от полза за здравето и растежа на косата ви в дългосрочен план.

Рициновото масло също е силен антиоксидант с противовъзпалителни свойства. Антиоксидантите предотвратяват увреждането на здравите клетки, процес, известен също като оксидативен стрес, който води до загуба на коса.

Рициновото масло съдържа и омега-6 мастни киселини – вид есенциална мастна киселина, която подпомага растежа на косата и намалява възпалението в космения фоликул.

Как да нанесете рициново масло върху косата

Ако се интересувате от използването на рициново масло за растеж на косата, опитайте да втриете само няколко капки масло в скалпа си. Можете също да масажирате няколко капки в средата на косата и в краищата на косата. Това може да предпази от накъсване и да подобри структурата й.

Рициновото масло е тежко и много лепкаво, така че е трудно да се отстрани от косата. Най-добре е да го разредите с други натурални масла, като кокосово масло или масло от жожоба. Това може да облекчи и неприятната за много хора миризмата на рициново масло. Просто смесете една част рициново масло с две части друго “основно” масло.

Няма точни указания колко дълго трябва да оставите рициновото масло върху косата си. Въпреки това, ако го оставите твърде дълго, то всъщност може да изсуши косата и скалпа ви, така че е най-добре да го измиете от косата си след около два часа. Много специалисти по грижа за косата препоръчват да третирате косата си с рициново масло не повече от веднъж седмично. По-честата употреба може да причини натрупване и да доведе до проблеми.

Какво да търсите, когато купувате рициново масло

Когато купувате рициново масло за коса, може да намерите продукти, които са с надпис “студено пресовани” на етикета. Това означава, че семената на рицина се пресоват в масло без използване на топлина или агресивни химикали. Много хора казват, че студено пресованите масла са с по-добро качество и по-богати на хранителни вещества от тези, които са термично обработени.

Един от най-популярните продукти с рициново масло за грижа за косата е ямайското черно рициново масло. Този сорт е направен от печени рицинови зърна и пепел, който се получава в процеса на печене. Твърди се, че ямайското черно рициново масло е особено подходящо за суха и увредена коса.

Като всяко масло, рициновото масло има свой срок на годност. След отваряне може да започне да пожълтява след около година, така че имайте предвид това, когато избирате продукт и го съхранявате у дома.

Възможни странични ефекти

Има някои опасения, че използването на рициново масло като лечение на косата може да доведе до остро сплъстяване – рядко заболяване, при което косата се заплита в твърд материал. Тъй като състоянието е необратимо, единственото решение е да се подстриже засегнатата коса.

Трябва също да се отбележи, че консумацията на големи количества рициново масло може да бъде изключително вредна и може да причини редица неблагоприятни ефекти, включително коремни спазми, диария, виене на свят, халюцинации, гадене, задух и болка в гърдите, кожен обрив или стягане в гърлото.

Нанасянето на рициново масло върху косата ви не би трябвало да причинява тези проблеми, но се уверете, че вие ​​или някой друг от вашето домакинство няма да консумира рициновото масло.

“Рициново масло” – виновникът за остро сплъстяване на косата. [Преглед] => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5596646/

Превантивни действия

Рициновото масло може да изцапа дрехите и кърпите ви. Не забравяйте да покриете главата си с шапка  за душ, стара тениска или кърпа, докато не измиете маслото от косата си. Това ще предотврати капенето на масло върху дрехи или други предмети. Имайте предвид, че косата ви може да изисква двойно измиване с шампоан, за да премахнете напълно рициновото масло.

Ако обмисляте да използвате рициново масло като средство за косопад, не забравяйте, че загубата на коса може да е признак за основен здравословен проблем. Ето защо е важно да говорите с Вашия лекар възможно най-скоро, ако забележите необяснима загуба на коса.

Резюме

Рициновото масло е популярно сред любителите на естествената красота, които твърдят, че като го прилагате върху косата си, можете да подобрите здравето, блясъка и растежа на косата. Няма научни доказателства в подкрепа на тези твърдения, въпреки това е известно, че някои хранителни вещества в рициново масло, като антиоксиданти и витамин Е, са полезни за здравето на косата.

by: Нели

Author

You May Also Like…

Арганово масло за коса

Арганово масло за коса

Аргановото масло често се нарича "течно злато". Извлича се от марокански арганови дървета и е известно още като масло...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се в магазина
      Calculate Shipping
      Apply Coupon